A fővárosi Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika lett az Év kórháza 2012-es díj nyertese. Az elismerést a kórház képviselőjének, illetve a verseny többi kategóriagyőztesének csütörtökön adták át a Magyar Tudományos Akadémián.
 
MTI - A Házipatika.com által nyolc éve alapított Év kórháza-díj odaítéléséről maguk a betegek dönthettek egy két hónapon át tartó internetes szavazáson, amelyen az állami finanszírozással működő fekvőbeteg-intézményeket értékelték.
 
A szavazatok szerint összesítésben második helyezett lett a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórház, harmadik pedig a karcagi Kátai Gábor Kórház - Rendelőintézet.
 
Öt kategóriában szavazhatott a közönség. Az orvos-szakmai ellátás terén a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház került ki győztesként, az ápolás- és szakszemélyzet kategóriában a csornai Margit Kórház bizonyult a legjobbnak, az infrastruktúra színvonalát pedig a Kanizsai Dorottya Kórházban (Nagykanizsa) tartották a legmegfelelőbbnek a szavazók. Az ellátással a budapesti Heim Pál Gyermekkórházban voltak a leginkább megelégedve a betegek, a környezet és tisztaság kategóriát pedig a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Onkoterápiás Klinikája nyerte.
 
Pilling Róbert, a Házipatika.com vezető szerkesztője beszédében kifejtette: a verseny nagyon szoros volt, sokszor egy-két tizedes különbséggel dőlt el a végleges nyertes. Az elmúlt években az élmezőnyből hiányoztak a budapesti intézmények, 2012-ben azonban megtört a vidéki kórházak fölénye.
 
A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikát minden kategóriában magas pontszámmal illették a betegek. A felnőtt szívátültetés magyarországi központja már tavaly is remekelt, akkor az ápolás-szakszemélyzet kategóriában nyert.
 
Merkely Béla, az intézmény igazgatója a díj átvételekor kiemelte, hogy a mindennapi betegellátásban a legnagyobb erő a betegek véleménye, az a kedvező visszajelzés, amelyet egy gyógyult betegtől vagy a családjától kapnak a munkatársak. "Ez a díj biztos, hogy újabb erőt ad kollégáimnak a mindennapi nehéz feladatok ellátásában" - tette hozzá.
 
A szavazás eredménye alapján a Fejér-, a Békés- és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei intézmények betegei voltak a leginkább elégedettek, valamint Budapest VII. és XIV. kerületének lakosai: itt kapták a legmagasabb összpontszámokat a kórházak.
 
Az ünnepségen a díjakat Kissné Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkárságának főosztályvezetője, Gerle János, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora, Svébis Mihály a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója és Erős Antónia műsorvezető adta át.