A LIGA Szakszervezetek fontosnak tartja, hogy sikerült megállapodni a kötelező bérelemek 2013-as emeléséről, de szerintük a bérajánlásról is megegyezésre kell jutni. Ezért a LIGA Szakszervezetek kezdeményezi, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) kezdődjenek újra a tárgyalások annak érdekében, hogy minél hamarabb létrejöjjön egy megállapodás a 2013-as bérajánlás mértékéről - közölte az érdekképviselet csütörtökön az MTI-vel.

MTI - A LIGA Szakszervezetek szerint "ez nagymértékben elősegítené, hogy a munkavállalók széles tömegeinek megélhetése ne romoljon tovább".
 
A szakszervezeti szövetség kiemeli: a bérajánlás elmaradása nemcsak azért probléma, mert így egy évtizedes rendszer sérül, hanem ennek sajnálatos gyakorlati következményei is vannak.
 
A LIGA tapasztalatai szerint ugyanis a bérajánlás elmaradása zavart okozott a munkaügyi kapcsolatok rendszerében, mivel a bértárgyalások során mindkét fél helyzetét nehezíti ennek a fontos orientációs tényezőnek a hiánya. Ennél is súlyosabbak azok az esetek, amikor a munkáltató a bérajánlás hiányára hivatkozva azt kommunikálja, hogy a kötelező béremelésekkel "letudta" a problémát - emeli ki a LIGA.
 
Úgy vélik, hogy ez a helyzet éppen azokat a munkavállalókat érinti hátrányosan, akik jelentős szerepet játszanak a vállalatok jövedelmezőségének biztosításában, ezért a szakszervezet egyeztetni szeretne a bérajánlásról.