Az MSZP szerint a Fidesznek nincs érdemi válasza az ellenzéki gazdaságpolitikai alternatívára, ehelyett kiragadott statisztikai adatokkal próbál félrevezető, lejárató kampányt folytatni.

MTI - Józsa István szocialista frakcióvezető-helyettes csütörtökön közleményben reagált a Fidesz keddi kommünikéjére, amelyet a gazdaságpolitikáról folytatott ellenzéki egyeztetés után közöltekre válaszul tett közzé a nagyobbik kormánypárt. A Fidesz-frakció a többi közt azt írta, hogy "gazdaságpolitikai tanácsokat hallgatni az MSZP-től olyan, mintha egy tömegkarambol okozójától hallgatna vezetési tanácsokat az ember", mivel a 2002-2010 közötti szocialista és liberális gazdaságpolitikai kormányzás zárómérlege: nyolc év alatt megduplázódott a munkanélküliség, megduplázódott az államadósság, 2,5-szeresére nőtt a rezsi.
 
 Józsa István csütörtökön a munkanélküliség megduplázódására vonatkozó állításra válaszként tudatta: a szocialisták kormányzása alatt tört ki a világgazdasági válság, így ebben az időszakban számos országban emelkedett a munkanélküliség. Tudomása szerint a munkanélküliség Cipruson, Spanyolországban vagy Luxemburgban 80 százalékkal nőtt, Írországban pedig megháromszorozódott. A szocialista politikus hozzátette: Magyarországon ezalatt a foglalkoztatás csak 2,5 százalékkal, mintegy 100 ezer fővel csökkent.
 
Az államadósság szocialista kormányzás alatti megduplázódásával kapcsolatban a frakcióvezető-helyettes azt emelte ki, hogy az első Orbán-kormány működése alatt is 45 százalékkal nőtt a szám, vagyis arányaiban szinte azonos mértékben növelték az államadósságot.
 
A Fidesz azon állítására, hogy a rezsiköltségek a szocialisták nyolc éve alatt 2,5-szeresére nőttek, Józsa István úgy reagált: a rezsi legnagyobb részét az energiaköltségek teszik ki, az ország importnak való kitettsége miatt pedig a fő árnövelő tényező a világpiaci árak emelkedése.
 
Az átlagos nettó bérek 2001 és 2009 között megduplázódtak, a reálbérek pedig negyedével emelkedtek - jelentette ki a szocialista politikus.