Hozzávalók:
2O - 25 dkg. erdei gomba ( csiperke, pereszke, sárga rókagomba, stb.)
2 evőkanál liszt,
só,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 csokor lestyánlevél,
1 mokkáskanál őrölt fekete bors,
4 evőkanál rizs,
1 + 1 evőkanál olaj,
1 citrom leve
2O - 25 dkg. erdei gomba ( csiperke, pereszke, sárga rókagomba, stb.)
2 evőkanál liszt,
só,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 csokor lestyánlevél,
1 mokkáskanál őrölt fekete bors,
4 evőkanál rizs,
1 + 1 evőkanál olaj,
1 citrom leve
Elkészítés:
A megmosott lestyán és petrezselyem leveleket apróra vágjuk, majd egy evőkanálnyi olajon megfuttatjuk és felengedjük hideg vízzel. A gombát tisztítjuk, megmossuk és szeletelve a leveshez adjuk. Ízesítjük sóval, őrölt fekete borssal, és hozzáadjuk a rizst is.Lassú tűzön a levest addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Közben híg rántást készítünk 1 evőkanálnyi
olajjal és a liszttel, amit a leveshez adunk. Tovább forraljuk, s végül ízesítjük citromlével ( ecettel).
Apróra vágott vegyes zöldlevéllel megszórva tálaljuk.
A megmosott lestyán és petrezselyem leveleket apróra vágjuk, majd egy evőkanálnyi olajon megfuttatjuk és felengedjük hideg vízzel. A gombát tisztítjuk, megmossuk és szeletelve a leveshez adjuk. Ízesítjük sóval, őrölt fekete borssal, és hozzáadjuk a rizst is.Lassú tűzön a levest addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Közben híg rántást készítünk 1 evőkanálnyi
olajjal és a liszttel, amit a leveshez adunk. Tovább forraljuk, s végül ízesítjük citromlével ( ecettel).
Apróra vágott vegyes zöldlevéllel megszórva tálaljuk.
Tanácsok:
Személyenként egy púpozott evőkanálnyi rizst számítsunk.
Személyenként egy púpozott evőkanálnyi rizst számítsunk.
Eredetileg a gyergyói örmények un. "churut"-tal savanyították a levest, amit házilag állítottak elő. Nagyon sok petrezselyemlevél apróra vágva ( ledarálva) tejföllel ( joghurttal) összekeverve és érlelve 6 héten keresztül, állandó kavargatás mellett. Végül majdnem száraz formában kerül felhasználásra.
Igen érdekes fűszer.
Igen érdekes fűszer.
Igazi böjtös étel.
Elkészítési idő: 45 perc
0 Megjegyzések