Egy ifjúsági tömbház tetejéről lezúdult jég törte be egyik olvasónk autójának szélvédőjét és horpasztotta be a tetejét kedden délután Székelyudvarhelyen a Csereháton. A gépjármű tulajdonosa szerint – mivel az alig három éve átadott új épületeken nincsenek hófogók – ez olvadáskor bármikor megismétlődhet, ezért az ott élő lakók számára is folyamatos veszélyforrást jelent.
jegkar11_bTizenöt méter magasról zúdult le a jég (a fotót T. Attila készítette)
Közel 15 méteres magasságból jelentős mennyiségű jég zuhant rá a Kiss Gergely utca 29-es tömbháza előtt parkoló autóra. A jégdarab a járműn landolva betörte annak szélvédőjét, és horpadásokat okozott az autó tetején is – mondta el T. Attila csereháti lakos. Egy kárfelmérő szerint az okozott kár hozzávetőleg 2500 lej.
T. Attila nem érti, hogy az uniós szabványoknak megfelelően építtetett ANL-s tömbházak miért nincsenek ellátva hófogóval. Véleménye szerint ez bármelyik télen bárkivel előfordulhat, hiszen a tetőn összegyűlt havat, jeget nincs ami lefogja, és az bármikor lezuhanhat. „Most úgymond csak egy autó rongálódott meg, de rosszabb esetben súlyos emberi sérüléseket is okozhatott volna a lezúduló jég” – tette hozzá. A károsult tegnap panaszlevélben fordult a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalhoz, melyben kártérítést kért a tömbházak építtetőjétől, üzemeltetőjétől. A panaszos feltételezi, hogy építéskor mulasztás történt, és azért nem kerültek hófogók a tetőkre.
osszetort auto vn 003_bSzerencsére senki nem tartózkodott az autó közelében
A lezúduló hó által okozott esetleges károkért ilyen esetekben rendszerint a lakástulajdonosokat terheli a felelősség, viszont ezeknél a bérlakásoknál ez másként van. „A polgármesteri hivatal nem a tulajdonosa a csereháti ifjúsági tömbházaknak, csak adminisztrálja, karbantartja ezeket. Bármiféle rendellenességet észlelve először az ott lévő lakószövetséghez kell fordulni, amely majd megteszi a szükséges lépéseket, javaslatokat a hivatal felé” – mondta el az eset kapcsán a hivatal sajtóreferense, Bálint Attila.
Forrás.szekelyhon.ro