A napközikben is előkészítő csoportokat indítana a kormány, a hatéves gyermekek szüleinek március végéig kell eldönteniük, hogy iskolai előkészítő osztályba vagy napközis előkészítő csoportba íratják gyermeküket – jelentette be a napokban Victor Ponta.
nulladik osztaly vn 008_bMáris jelentkeznek az új elképzelés rendszerhibái: egyes napközikben nem lesz hely az új csoportoknak, az óvónői képesítéssel nem rendelkező tanítók egy része pedig induló osztály nélkül maradhat
Alig több mint egy héttel az előkészítő osztályok napközikbe történő költöztetésének felvetése óta egy újabb kormányszintű terv kezd körvonalazódni a tavaly ősszel első alkalommal indított előkészítő osztályok sorsával kapcsolatban. Ezúttal az a terv, hogy az iskolákban és a napközikben egyaránt indítanak előkészítő osztályokat, illetve csoportokat. A nagycsoportos gyermekek szüleinek március 31-éig kell dönteniük arról, hogy az iskolában induló nulladik évfolyamra íratják be vagy még egy évig a napközis előkészítő csoportban tartják gyermeküket – jelentette be a hét elején Victor Ponta kormányfő. „Nem szabad kényszeríteni a szülőket, hogy iskolai előkészítő osztályokba adják gyermeküket, ugyanakkor nem is szabad megakadályozni őket ebben, ezért dolgozták ki az új rendszert, amit a napokban véglegesítenek” – közölte a változásokkal kapcsolatban a miniszterelnök, hozzáfűzve, hogy az új tervet Remus Pricopie oktatási miniszterrel, illetve Liviu Dragnea regionális fejlesztési miniszterrel és kormányfőhelyettessel közösen vitatták meg. Rámutatott arra is, hogy lesznek logisztikai problémák, hiszen a napközik egy része nincs felkészülve előkészítő csoportok indítására, de a kormány a pénzalapok egy részét erre a célra fogja kiutalni a helyi önkormányzatoknak – mondta el a miniszterelnök.

A múlt év őszen első alkalommal indított előkészítő osztályokra – bútorzatra és a tantermek rendbetételére – országos szinten 25 millió lejt költött a kormány. Ezeknek a tantermeknek egy része viszont várhatóan ismét ki fog ürülni a napközikben induló előkészítő csoportok miatt. Ezúttal viszont a napközikbe kell majd befektetni, hogy azok előkészítő csoportokat tudjanak indítani. A nulladik osztályokkal kapcsolatos változások több más problémát is felvetnek.

Egyre sürgetőbb a döntés
A Hargita Megyei Tanfelügyelőség még semmilyen hivatalos értesítést nem kapott az előkészítő osztályokra vonatkozóan, de fontos lenne, hogy központi szinten minél előbb döntsenek a kérdésben, ugyanis a rövidesen leadásra kerülő beiskolázási tervet a mostanáig érvényben lévő tanügyi előírások alapján készítette elő a tanfelügyelőség, változások esetén viszont újat kell készíteni, ugyanakkor a szülők tájékoztatása érdekében is sürgető dönteni ebben a kérdésben – mondta el Bartolf Hedvig megyei főtanfelügyelő.
nulladik osztaly vn 007_bA napközikben induló előkészítő csoportokról még semmit nem tudni, de nemsokára kezdődik a beiratkozási időszak
Egyébként a jelenlegi állás szerint a szülőknek olyasmiről kell dönteniük, amiről nincs elegendő információjuk, hiszen a napközikben induló előkészítő csoportokról még semmit nem tudni, tavasszal viszont kezdődik a beiratkozási időszak. Elképzelhető az is, hogy ezeknek a csoportoknak a tevékenysége is különbözni fog valamelyest az iskolákban működő előkészítő osztályok tevékenységétől – tudtuk meg a főtanfelügyelőtől. A változások által felvetett két fő probléma viszont az, hogy előfordulhat, hogy a városi napközikben nem lesz elég hely az induló csoportoknak, illetve az is kérdés, hogy mi lesz a negyedik osztályos gyerekek oktatását befejező, de óvónői képesítéssel nem rendelkező tanítókkal – fejtette ki Bartolf Hedvig. Utóbbiak ugyanis nem kapnak majd induló osztályt, ha a szülők napközis előkészítő csoportba adják gyermekeiket, hisz akkor egyes tanintézetekben nem lesznek induló évfolyamok az új tanévben.
A főtanfelügyelő egyébként úgy véli, hogy a szülők többsége iskolai előkészítő osztályba adná gyermekét.

Vissza a napközibe
A mostanáig alkalmazott rendszernél jobbnak tartja az előkészítő osztályokkal kapcsolatos új terveket az egyik székelyudvarhelyi napközi vezetője, Tóth Harsányi Éva. „Rugalmas az új elképzelés, és örvendetes az is, hogy a szülőkre bízzák a döntést, hiszen így megelőzhetők a szülők részéről érkező kritikák – véli a Zsibongó napközi vezetője. Ha viszont kusza lesz az új törvény, akkor az még nagyobb zűrzavart eredményez majd az őszi tanévkezdésre” – fűzte hozzá. Az új elképzelés mellett szól az is, hogy a tanítónők – noha nagyon ügyesen dolgoznak – nem tudnak óvónők lenni, azaz egy hatéves gyermekkel nem tudnak úgy bánni, ahogyan egy óvónő – mondta Tóth Harsányi Éva.

Szerinte a napközik jobban el tudják látni az iskola-előkészítő feladatokat, mint az iskolák, amelyeknek egy része nem tudja biztosítani a megfelelő feltételeket, például esetenként csak iskolai laboratóriumokban vagy irodahelyiségekben tudnak helyet biztosítani az előkészítő osztályoknak. „A legjobb döntés az lenne, ha a napközikbe költöznének az előkészítő osztályok, ebben az esetben viszont befektetésekre lenne szükség” – mondta az igazgatónő.
Forrás.szekelyhon.ro