A havazás, illetve a hófúvások miatt csaknem száz közúti baleset helyszínén kellett csütörtökön beavatkozniuk a tűzoltóknak.

MTI - Hajdu Márton, Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője azt mondta: a legtöbb riasztást Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyéből kapták. A havazás által a leginkább érintett megyékben több jármű is elakadt a hóban vagy árokba csúszott, de többször riasztották őket az úton keresztbe fordult buszok, illetve kamionok miatt is. Ezek többsége kisebb közúti baleset volt, de olyan esetek is történtek, amelyeknek sérültjei voltak.

A Győr-Moson-Sopron megyében, az M15-ös úton bekövetkezett baleset, amelyben egy személyautó és egy teherautó ütközött, halálos áldozatot is követelt. Hajdu Márton elmondta, hogy bár a közútkezelő folyamatosan takarította az utakat, az északnyugati területeken ezt a hófúvás nehezítette. Az OKF továbbra is mindenkitől azt kéri, hogy folyamatosan figyelje a hatósági felhívásokat, az időjárás-jelentést, s tájékozódjon az útviszonyokról - tette hozzá.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatott, hogy tűzoltóegységeiket csütörtökön kettő - a téli útviszonyok miatt történt - közlekedési balesethez riasztották. Pilisvörösvár térségében pedig az önkéntes tűzoltók munkájára is szükség volt a síkosságmentesítésben - tette hozzá.

Kiemelte továbbá, hogy igazgatóságuk műveletirányító ügyelete állandó kapcsolatot tart a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), a BKV, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. diszpécserszolgálatával. E szervezetekkel, továbbá az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a Budapest környéki közutak kezelőivel szerdán vezetői értekezletet is tartottak "az együttműködés és az információáramlás hatékonyságának további növelése érdekében".