A rendőrség állományának női alkalmazottaival szembeni visszaélések leleplezése és megbüntetése érdekében a belügyminisztérium által elrendelt kivizsgálásokat múlt hét folyamán tartották a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányságon. Korábban a megyében nem történtek zaklatások, az illetékesek most a szigorúan bizalmasan kezelt tesztek eredményeire várnak.
rendorno_01_bRendőrnő a közlekedésrendészetnél. Közel száz társával együtt töltötte ki a számtalan részletre kiterjedő tesztet
A vizsgálat elrendelése az Olt megyei rendőrségnél december 26-án kirobbant botránnyal függ össze, amelyben az egyik vidéki rendőrőrs női altisztje több késszúrással megsebesítette a település parancsnokát, akiről azt állította, hogy rendszeresen megerőszakolta és arra kényszerítette, hogy a megyei rendőrség több magasrangú tisztjének és egy ügyésznek is szexuális szolgáltatásokat nyújtson. A nő által meggyanúsítottak között szerepelt az Olt Megyei Rendőr-főkapitányság parancsnoka, Ion Voicu is, aki a fegyelmi vizsgálat elől betegszabadságra menekült.
Anghel Andreescu tábornok, a belügyminisztérium államtitkára arról tájékoztatta a médiát, hogy információik szerint a Szeben megyei főkapitányságon és a slatinai altisztképző főiskolán is történtek női beosztottak elleni zaklatások.
Hargita megyében összesen kilencvennégy női alkalmazottal – amely a foglalkoztatottak összlétszámának 11,47 százalékát teszi ki, beleértve a civil személyzetet is – töltette ki a Bukarestből érkezett, belső elhárítás tisztjeiből, szociológusokból és pszichológusokból álló vizsgálóbizottság a tesztet.
A megyében az erkölcsi normák megsértésére korábban nem volt példa – tájékoztatott Gheorghe Filip, a rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. A megyei főkapitányságon a szakértők elemzésére és az eredményekre várnak.
Florin Valnei rendőr-szakszervezeti vezető korábban egyébként úgy nyilatkozott, szerinte az egész vizsgálatsorozat csak a belügyminisztérium ürügyeként szolgál bizonyos rendőri vezetők leváltására.
Forrás.szekelyhon.ro