A kormány döntése nyomán a Nyugat-Pannon Mechatronikai Központ kiemelt figyelmet és támogatást élvez, de az az 1 milliárd eurónyi tőkebefektetés, és az a 25 ezer új munkahely, amely a térségben élők javát szolgálja majd, a projektben részt vevők közös munkájának eredménye lehet - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szombathely országgyűlési képviselője csütörtökön a helyszínen tartott konferencián. 

Hozzátette, hogy a központ létrehozása a térség gazdasági szereplőinek, érintett önkormányzatainak, képzéssel foglalkozó intézményeinek, tudományos életének az innováció támogatóinak alulról építkező, összehangolt kezdeményezése. A kormány feladata, hogy a fejlesztéshez szükséges jogszabályi és infrastrukturális fejlesztéseket megvalósítsa, éppen ezért fontos, hogy már épül és 2015 végéig elkészül Szombathely és Győr között a négysávos autóút, valamint Körmend és az országhatár között a 8-as számú főutat is négysávossá építik - mondta.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára előadásában hangsúlyozta: 2014-2020 között az uniós fejlesztési források 60 százalékát fordítják majd gazdaságfejlesztésre, szemben a jelenlegi 16 százalékkal. Fontosnak nevezte ezért, hogy azok a projekt elképzelések, amelyeket a Nyugat Pannon Mechatronikai Központ kezdeményezői megfogalmaztak, olyan projektben öltenek testet, amellyel az uniós támogatásokat is sikerül majd becsatornázni.

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere, Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, valamint Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere egybehangzóan meghatározó fontosságúnak nevezték a térség gazdasági szereplőinek, tudományos életének, politikusainak összefogását. Úgy vélték, mindez még nagyobb súlyt kapott azzal, hogy a kormány kiemelt járműipari központtá nyilvánította Szombathely-Szentgotthárd-Zalaegerszeg térségét.

A konferencián egy kerekasztal-beszélgetés formájában fejtették ki véleményüket a Szombathelyen megtelepült nagyvállalatok vezetői. Elmondták: bíznak abban, hogy a program, amelynek kimunkálásába maguk is bekapcsolódtak, sikerre van ítélve.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a következő években a legnagyobb hangsúlyt a gazdaság igényei szerinti szakképzésre kell fordítani, ambíciózus fejlesztési terveikhez továbbra is jól képzett munkaerőre van szükségük.
A program másik fontos elemének tartják, hogy beszállítóikat minél nagyobb számban a térség kis- és középvállalkozási közül tudják kiválasztani. Ez ugyanis a közelség miatt nemcsak költségmegtakarítást jelenthet, de piaci rugalmasságukat, alkalmazkodóképességüket is növelheti.