Zátonyra futott a Shell olajfúró platformja az alaszkai partoknál kedden. A Kulluk nevű platform a Kodiak-szigetnél feneklett meg helyi idő szerint hétfő este. A viharos időjárás miatt leszakadt a vontató hajóról. A rossz időjárás miatt az olajfúró-platform 18 fős személyzetét már szombaton evakuálta a parti őrség. 

A fedélzetén 155 ezer gallon (586 ezer liter) üzemanyag van, de a tulajdonos Shell szerint kicsi az esély arra, hogy ez a természetbe kerüljön. A térségben viharos időjárás tombol, mely megnehezíti a mentést. 100 km/órás széllökések és erős hullámzás van a térségben.

A Kulluk 1983-ban épült, a Shell 2005-ben vásárolta meg és milliókat költöttek arra, hogy a lehető legbiztonságosabb legyen. Az üzemanyag tároló helyet állítólag megerősítették, ezért kizártnak tartja a Shell, hogy bekövetkezzen egy környezeti katasztrófa.

A környezetvédők évek óta azt hangoztatják, hogy a Shell elfogadhatatlanul magas kockázatot vállal be ezekkel a fúrásokkal, mely beláthatatlan következményekkel járhat az emberekre és a környezetre.