A „Magyar nyelv- és beszédtechnológiai nap" keretében egész napos konferencián tekintették át a szakemberek mindazokat a kihívásokat, amelyekkel a kisebb európai nyelvek köztük a magyar nyelv a digitális korban szembesülnek. Az MTA Nyelvtudományi Intézet és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szervezésében tartott rendezvényen az előadók a nyelvtechnológiai kutatások hasznosításának lehetőségeit is elemezték.

A nyelvi sokszínűség meghatározó része kontinensünk kulturális örökségének, ugyanakkor a kereskedelem és az európai integráció szempontjából akadályt jelent. Megfelelő támogatás híján a legtöbb európai nyelvet az úgynevezett digitális kiszorulás fenyegeti – áll a többnyelvű európai információs társadalom technológiai alapjainak létrehozásán dolgozó META-NET Kiválósági Hálózat "Európa nyelvei a digitális korban" című, tavaly 31 nyelven megjelent tanulmányában. E támogatás megvalósulási formáiról, a nyelv- és beszédtechnológiai kutatások eredményeiről, távlatairól, valamint társadalmi, kulturális, gazdasági hasznosításának lehetőségeiről beszéltek „A magyar nyelv helyzete a digitális korban" című konferencia előadói.

„A digitális korban új feladatok állnak a magyar nyelvtudomány előtt" – mondta köszöntőjében Maróth Miklós, az Akadémia alelnöke, a konferenciát pedig, amelynek résztvevőit levélben köszöntötte Áder János köztársasági elnök, mérföldkőnek nevezte e feladatok megvalósításában. Kenesei István a rendezvény megnyitó beszédében leszögezte: Meg kell találni a magyar nyelv új funkcióját, amely képessé teszi rá, hogy megfeleljen a digitális kor kívánalmainak. "A magyar nyelv kivételes helyzetben van, hiszen a világon beszélt négy-hat ezer nyelvből csak kétszáz államnyelv. És a magyar az egyik" – fogalmazott az MTA Nyelvtudományi Intézet igazgatója, hozzátéve, hogy hazánkban kivételes szakmai közösség  alakult ki, amelynek tagjai szorosan együttműködve dolgoznak nyelvünk digitális fejlesztésén.

A "Magyar nyelv- és beszédtechnológiai nap" keretében a témához kapcsolódó posztereket és demókat is megtekinthetnek az érdeklődők.