Kétnapos konferencián mutatkoznak be az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont archívumai és gyűjteményei január 17–18-án. A „Megőrzés-Kutatás-Megosztás" című rendezvényen a látogatók az MTA BTK archívumai, gyűjteményei, könyvtárai történetével, valamint a gyűjtemények adatbázisba rendezésének tervével is megismerkedhetnek.
 
Zsúfolásig megtelt az MTA Bölcsészettudományi Kutatóintézet Zenetudományi Intézetének Bartók-terme a kutatóközpont gyűjteményeit bemutató konferencia első napján. "Kincs, amelyet kutatni, gondozni, feldolgozni kell" – hangoztatta az archívumok és gyűjtemények jelentőségéről szólva Csépe Valéria. Az Akadémia főtitkárhelyettese köszöntőjében a korszerű feldolgozás fontosságáról is beszélt.

Az eseményt megnyitó beszédében Fodor Pál főigazgató elmondta: a kutatóközpont távlati terve egy adatbank létrehozása, amelynek révén a gazdag gyűjteményekben őrzött anyagok digitalizálva közkinccsé válhatnak. "Az érdeklődőkkel való megosztásuk: közfeladat" – fogalmazott.


Paládi-Kovács Attila akadémikus a társadalom iránti felelősségre hívta fel a figyelmet. "Védeni kell a feledéstől, amit lehet" – emelte ki a Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályának elnöke.

"A konferencia egyik célja, hogy a különböző kutatóintézetekben dolgozó szakemberek jobban megismerhessék egymás munkáját – mondta az mta.hu-nak a konferenciát szervező Dalos Anna. A kutató a Lendület-pályázat támogatásával modern zenei archívum kialakításán dolgozik, amelyhez a rendezvényeken elhangzottakat is fel kívánja használni. – Nagyon fontosnak tartom az eszmecserét, hiszen a kollégák óriási tapasztalattal rendelkeznek. Hasznos megismernünk, hogy a különböző humán tudományok kutatói milyen problémákkal szembesülnek, hiszen hasonló gondok nálunk is felmerülhetnek."

A Lendület program kiválósága idén további tanácskozásokat tervez: a zeneszerző halálának ötvenéves évfordulóján a szakemberek emlékkonferencia keretében tekintik át Lajtha László munkásságát. Az eseménnyel egy időben, február 16-n nyílik meg a Lajtha László-emlékszoba is, március 14-én pedig a hetvenéves Jeney Zoltán életművéről tartanak tanácskozást.