Népies neve: kerti retek 

A keresztesvirágúak (Cruciferae) családjába tartozik. Közismert zöldség, ami konyhakertekben is jól termeszthető.

A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok és a C-vitamin.
A fekete retek közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Ismeretes antioxidáns tulajdonsága is. Enyhe májvédő hatású.

Fogyasszunk hetente fekete retket, így elkerülhetjük az epebántalmakat.

Érdekesség:
- A fekete retek gyógyító hatását ősidők óta ismerik.
Már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. Egyes források szerint a piramisok építésénél segédkező embereket retekkel etették, hogy erőre kapjanak tőle.
- A népi gyógyászatban a sózott retek nedvét szeplő elleni szerként használták.
- A retek csípős lesz, ha megöregszik, azaz nem veszik ki a földből időben.

Tipp:
Reteklé kúra: A megmosott és megtisztított retket préseljük ki léfacsaró edényben. Májtisztítás céljából alkalmazzuk legalább hat héten keresztül.