Az ausztrál Mezőgazdasági Minisztérium Sunshine Coast-i kutatóközpontjában több mint egy évtizeden át kísérleteztek egy finom, szaftos és ízletes ananászfajta előállításával. A kísérletsorozat meglepő eredményt hozott, ugyanis a gyümölcsnek végül inkább a kókuszra, mint az ananászra emlékeztető íze lett. A kutatás vezetője, Garth Senewski szerint a mostani eredmények ennek ellenére ígéretesek, és a gyümölcs fejlesztése már az utolsó fázisban tart. Senewski reméli, hogy az új gyümölcsízt a fogyasztók is vonzónak fogják találni. 

Az Ausfestival nevű ananásszal már több kóstolási tesztet is végeztek, és Senewski szerint a gyümölcs nagy sikert aratott. A kutatásvezető lelkes beszámolója szerint az Ausfestivalnak sikerült olyan sajátos, kókuszos ízt adni, ami egyetlen, Ausztráliában termő ananászra sem jellemző. A gyümölcs állítólag édes, alacsony savtartalmú és nagyon lédús.

Senewski arról is beszámolt, hogy nem szándékosan hozták létre a kókuszízű ananászt. A termesztés során a kutatók nem fordítanak figyelmet arra, hogy a gyümölcsnek különleges íze legyen, csupán arra törekednek, hogy a termés édeskés, alacsony savtartalmú és aromás legyen. A kókuszízű ananász mindenesetre szép karriert futhat be egzotikumként, ha két év múlva a boltokba kerül.

Kommentár: Hurrá! A citrom ízű banán sincs már olyan messze!