2012. november 30-án megjelent a Magyar Tudomány című folyóirat különszáma  az akadémiai rendes-, levelező- és külsőtag-jelöltekre adott ajánlásokkal, amelyek online is olvashatók. A Magyar Tudományos Művek Tárából megismerhetők az ajánlottak tudományos tevékenységét bemutató adatok is. A tudományos osztályok januárban tartják tagjelölő osztályüléseiket, amelyeket követően az Elnökség meghatározza a választható új tagok számát. A tagválasztásra a jövő májusi közgyűlésen kerül sor. 
 
A Magyar Tudományos Akadémia Alapszabálya szerint a tudományos elismerést olyan magyar állampolgár kaphatja meg, aki az MTA doktora címmel vagy azzal egyenértékűnek minősített tudományos fokozattal rendelkezik, és „aki tudományát elismerten és különösen magas színvonalon, alkotó módon műveli". A 2013. évi akadémikusválasztási eljárásában a jelöltekre vonatkozó ajánlások megtekinthetők.

A 2013. évi tagválasztás a Magyar Tudományos Akadémia 183. közgyűlésén  elfogadott eljárási szabály szerint zajlik. Az elfogadott dokumentum Az akadémikusválasztás eljárási szabályai  tartalmazza az akadémikusválasztás alapelveit és eljárásrendjét, valamint az ajánlások elkészítésének formai és tartalmi követelményeit, a jelölési folyamat szabályait. Az Elnökség által elfogadott tagválasztási irányelvek szerint a tagválasztás elsődleges szempontja a tudományos teljesítmény és a hagyományos akadémiai értékek (nemzetközi tudományos elismertség, iskolateremtő tevékenység, hosszú távú kiemelkedő szakmai eredményesség).

A választási eljárás ütemterve szerint - az ajánlásokat 2012. október 1-jéig kellett benyújtani a tudományos osztályokra. Ezzel párhuzamosan az ajánlottaknak rögzíteniük kellett  publikációs és hivatkozási adataikat  a Magyar Tudományos Művek Tárában. Az akadémiai tagválasztáshoz az MTMT munkatársai bibliográfiai szempontból ellenőrzik a jelöltek közleményjegyzékének adatait.

A tudományos osztályok legkorábban a tagajánlások közzétételét követő négy héttel tarthatnak tagjelölő osztályülést, amelyen azok a tagjelöltek kerülhetnek a közös akadémiai jelöltlistára, akik az osztályokon a szavazatok több mint felét megszerezték. 2013. március 26-án hat héttel a tagválasztó közgyűlés előtt az Elnökség meghatározza a választható új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagok számát. A tagválasztásra 2013. május 6-án kerül sor az Akadémikusok Gyűlésén. 


Az ajánlások száma osztályonként - Akadémikusválasztás 2013
Tudományos osztály
Rendes tagságra
ajánlottak
száma
Levelező
tagságra
ajánlottak száma
Külső tagságra
ajánlottak száma
Tiszteleti
tagságra
ajánlottak
száma
Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya
3
13
2
3
Filozófiai és Történettudományok Osztálya
3
13
5
3
Matematikai Tudományok Osztálya
2
11
5
2
Agrártudományok Osztálya
2
15
2
2
Orvosi Tudományok Osztálya
3
14
4
3
Műszaki Tudományok Osztálya
3
19
1
2
Kémiai Tudományok Osztálya
3
11
1
1
Biológiai Tudományok Osztálya
4
16
2
3
Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya
5
9
2
0
Földtudományok Osztálya
1
8
1
2
Fizikai Tudományok Osztálya
2
12
2
4
Összesen
31
141
27
25


Tovább az Akadémikusválasztás 2013 aloldalra.