Döntött a 2013-as Rio de Janeiró-i World Science Forum tematikus szekcióinak témáiról a WSF Irányító Testülete. A párizsi ülésen, amelyen részt vett Pálinkás József, az MTA és a WSF elnöke, valamint több Nobel-díjas tudós is, határoztak a „Tudomány a globális fenntartható fejlődésért" címet viselő jövő évi világfórum plenáris üléseinek előadóiról is. 

Az Akadémia elnökének kezdeményezésére a Tudomány Világfórumának – megőrizve magyar és budapesti kötődését – minden második alkalommal, azaz minden negyedik évben más világváros ad otthont. 2013 őszén Rio de Janeiro látja vendégül a rangos találkozó résztvevőit, amelynek keretében sokoldalú tudományos megközelítésből vizsgálják majd a fenntartható fejlődés kérdéseit.

Az eseményt a WSF partnerszervezetei – az MTA, az UNESCO, a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU), az AAAS (American Association for the Advancement of Science), a TWAS (The Academy of Sciences for the Developing World) és a Brazil Tudományos Akadémia rendezik. Plenáris ülésein az előadók hat nagy témakört mutatnak be, amelyek kiterjednek többek között a tudomány és a kormányzati intézkedések viszonyára, a természeti erőforrások kiaknázásának fenntarthatóságára, a tudománynak az innovációban betöltött kulcsfontosságú szerepére. A párizsi előkészítő ülésén a WSF Irányító Testülete – mások mellett Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia és a WSF elnöke, Yuan Tseh Lee, Nobel-díjas kémikus, a Nemzetközi Tudományos Tanács elnöke, Gretchen Kalonji, az UNESCO természettudományokért felelős főigazgató-helyettese, Jacob Palis, a Brazil Tudományos Akadémia elnöke és Werner Arber Nobel-díjas mikrobiológus részvételével – kijelölte a tizenkét, a környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóság kérdését bemutató tematikus szekciók körét is.

Az MTA három téma részletes bemutatásában vállal részt. Az UNESCO-val közösen a vízgazdálkodás és vízbiztonság, a AAAS-szel és a TWAS-szel a tudománydiplomácia, Brazil Tudományos Akadémiával együttműködve pedig a tudományos és vállalati szféra kapcsolatát bemutató ülést szervezi meg.