homas Rauscher, a Bázeli Egyetem professzora a nukleáris asztrofizika egyik legjelentősebb kutatójaként hat hónapot tölt Magyarországon, hogy bekapcsolódjon a Magyar Tudományos Akadémia debreceni Atommagkutató Intézetében zajló kutatómunkába. Novemberben Bevezetés a nukleáris asztrofizikába címmel intenzív kurzust tartott a Fizika Doktori Iskola hallgatóinak az MTA ATOMKI-ban.
 
Thomas Rauscher, az elméleti nukleáris asztrofizika kiemelkedő képviselője a Bázeli Egyetemről érkezett Debrecenbe, a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának megújítási programja keretében kiváló nemzetközi kutatók számára kiírt pályázat egyik nyerteseként. A vendégkutatói programban hat,világviszonylatban is elismert tudós kapott meghívást és egyben lehetőséget arra, hogy részt vegyen az Akadémia egy-egy kutatóközpontjában vagy kutatóintézetében folyó tudományos tevékenységben, és tehetséges magyar kutatókkal dolgozzon együtt. Rauscher professzor Gyürky György kutatócsoportjának munkájába kapcsolódott be, és az MTA Atommagkutató Intézetében végrehajtott kísérletek elméleti értelmezéséhez járul hozzá.

"Régóta tartó munkakapcsolat fűz az ATOMKI nukleáris asztrofizika csoportjához, és ez a két évtizedes együttműködés valóban fontos és eredményes – mondta a vendégprofesszor.   

 – Vizsgálatokat végeztünk együtt, számos cikket publikáltunk és részt vettünk néhány felfedező kutatásban. Találkoztunk konferenciákon és váltottunk e-maileket is, de a közösen végzett tudományos tevékenység és a személyes jelenlét semmivel nem helyettesíthető, így ez a lehetőség, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia nyújtott számomra, rendkívül értékesnek bizonyult. Ennek során szorosabb munkakapcsolatba léphettem a magyar kollégákkal, közelebbi képet kaphatok a kísérletekről, és alkalom nyílik újabb szakmai kérdések megvitatására. Bízom benne, hogy a programban friss kutatási eredményeket érünk el és olyan elképzelések születnek, amelyeket a jövőben megvalósíthatunk."

"A nukleáris asztrofizika a földön található elemek és izotópok eredetét tanulmányozza, amelyek az univerzum különböző helyszínein jöttek létre, például csillagokban, a csillagrobbanások vagy esetleg az Ősrobbanás során - foglalta össze kutatási területét Thomas Rauscher. – Az atomfizika és a magreakciók alkalmazásával aprólékos modelleket készítünk csillagokról és csillagrobbanásokról, hogy megérthessük, honnan származnak ezek az elemek. Ez egy olyan interdiszciplináris tudományterület, amely nem csupán a szén és oxigén eredetét magyarázza meg a Naprendszerben, hanem minden másét, amely az élethez szükséges, többek közt az olyan nyomelemekét, mint a molibdén. A molibdén elengedhetetlen az enzimek működéséhez, és nem képzelhető el a Földön magasabb rendű élet nélküle, ám pillanatnyilag nem tudjuk, hogy mintegy két ötöde honnan származik."

Thomas Rauscher érdeklődését az elolvasott sciencefiction regények keltették fel diákkorában az asztrofizika iránt. Lenyűgözte a gondolat, hogy az elemek, amelyek testünket alkotják, valamikor egy csillag belsejében jöttek létre. "Rejtett kapcsolat köt össze bennünket a csillagokkal. Szó szerint csillagporból vagyunk" – mondta a vendégkutató.

Debrecenben a csillagok és csillagrobbanások működését, illetve a földön található elemek kialakulását modellezi. Thomas Rauscher elméleti szakember, de a nukleáris asztrofizika csoport kísérleti szakembereivel dolgozik együtt, akik magreakciókat mérnek. A professzor előadásokat tartott az ELTE-n és a Debreceni Egyetemen, és úgy látja, hogy a hallgatók jól képzettek, nyitottak és motiváltak. A vendégoktatói program végén visszautazik Bázelba és folytatni kívánja a nukleáris elmélet és a csillagmodellek pontosítását, valamint tervezi egy nagyobb kutatócsoport kialakítását, hogy a tudományterület élvonalában maradjon. Elkötelezett a tanítás és a nukleáris asztrofizika népszerűsítése mellett.