Ünnepi közgyűlésen emlékeznek az észak-dunántúli régió tudományos közéletét alapvetően meghatározó Veszprémi Területi Bizottság négy évtizeddel ezelőtti megalakulására szombaton Veszprémben. Az eseményen, amelyen részt vesz Pálinkás József, az MTA elnöke is, akadémikusok tekintenek vissza az 1972 óta eltelt időszak és a közelmúlt legfontosabb eredményeire.

"A szegedi után másodikként megalakult VEAB hat megyében – Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém – segíti az MTA mint köztestület regionális működését. Teljesítményét jól mutatja, hogy tizenkilenc akadémikussal, mintegy háromszáz MTA doktorral, valamint kandidátussal, tizenkét szak- és ötvenöt munkabizottsága összesen ezerhétszáz tagjával segíti az észak-dunántúli régió tudományos életének szervezését, látja el hiteles, tudományosan megalapozott tanácsokkal a különböző ipari, kereskedelmi és egyéb szervezeteket, és járul hozzá a legújabb tudományos eredmények széles körű megismertetéséhez" – mondta Bíró Péter, a VEAB elnöke.

Az akadémikus szerint a kiterjedt hazai és nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező bizottság folyamatosan jó színvonalon tudta ellátni feladatát. Három egyetemmel, négy főiskolával, számos megyei kereskedelmi és iparkamarával, szakmai egyesülettel együttműködve segíti az MTA regionális tudományos céljainak megvalósítását.

Bíró Péter a VEAB tevékenységei közül kiemelte a tudományos ismeretterjesztést. Mint elmondta, az idén 127 rendezvényen 784 előadást hallgathattak meg az érdeklődők a tudománynak a társadalomhoz, a gazdasághoz, valamint a művészetekhez fűződő viszonyáról.

A VEAB az MTA Pécsi Területi Bizottságával közösen alapított rendezvényén, a Pannon Tudományos Napon az idén immár nyolcadik alkalommal számolt be a régió tudományos műhelyeiben dolgozó kutatók legújabb és legérdekesebb eredményeiről. Pályázataik, díjaik közül Bíró Péter kiemelte a műszaki tudományok, valamint az élő és élettelen természettudományok területén tevékenykedő fiatal kutatók elismerésére létrehozott a "VEAB Kiemelkedő Ifjú Kutatója" kitüntetést, melyet az idei díjazottak a szombati ünnepi közgyűlésen vehetnek át.