A kókusz felhasználásával készült gyógyhatású készítményeket és olajat évezredek óta előszeretettel alkalmazzák nem csak az ayurvédikus gyógyításban, így Indiában, de például a Karib térségben, Tahitin és Polinéziában is. 

A kókusznak elsősorban a hűsítő hatását kell kiemelnünk. Ezt a hűs hatást valószínűleg nem fogjuk külsőleg érzékelni, de például mentálisan érezhetjük nyugtató hatását vagy a szervezetben túltengő tüzet csillapíthatjuk vele hatékonyan. Kiemelten a Pitta típusú embereknek ajánlott hűsítő hatása miatt vagy azoknak, akik szervezetében túlműködik a Pitta dosha, azaz a tűz típusú hatóerő, pl. gyomorégés esetén érdemes a fűszeres ételek kerülése és a kókuszolajnak a felhasználása sütéshez, főzéshez.
Kókusz

A kókusz elpusztítja azokat a vírusokat, melyek influenzát, herpeszt, Hepatitis C-t stb. okoznak, mint azokat a baktériumokat, melyek fekélyt, a torok megbetegedéseit, tüdőgyulladást, húgyúti fertőzéseket, fogínygyulladást és gombás megbetegedéseket okoznak.

Elősegíti a magnézium és a kálcium felszívódását, támogatja az erős izmok és csontok felépülését. Hatásos segítséget nyújt a csontritkulásban szenvedőknek, mert védelmet nyújt a csontoknak. Serkenti az emésztést és a bélrendszer működését. Enyhíti az aranyér okozta fájdalmakat, és általában csillapítja a gyulladásokat hűsítő hatása miatt. Gyakori használatával megelőzhetők a rákos betegségek, pl. mell- és bélrák. Enyhíti a krónikus fáradtság szindróma tüneteit.

Ami bőrünket illeti, segít megelőzni a ráncok korai kialakulását, az időskori pigmentfoltokat, a bőr megereszkedését, használatával bőrünk sokáig megőrzi fiatalságát és rugalmasságát. Bőrbetegségek közül különösen ajánlott az ekcéma, a psoriasis (pikkelysömör) és egyéb bőrgyulladások kezelésére. Nyáron megvédi a bőrt az ultraibolya sugárzás káros hatásaitól.

A kókuszból készített olajat előszeretettel használják az Ayurvédikus terápia során, főleg a Pitta típusúak masszázsakor. A kókuszolajjal végzett fejmasszázs lenyugtatja az idegrendszert és hatásos a hajproblémák kezelésében. Ilyen hajproblémák, pl. a száraz és töredezett haj, a korpás fejbőr. Serkenti a fejbőr vérkeringését, de segítségével megállítható a hajhullás és a haj egészségesen csillogó lesz tőle.