Tizenheten vehették át Németh Tamás főtitkártól és Csépe Valéria főtitkárhelyettestől az Akadémia székházának Koncerttermében tartott ünnepségen a 2001-ben Főtitkári Dicséretként alapított, majd két évvel ezelőtt Elismeréssé átalakított kitüntetést.
 
"A tudományszervezői munka és annak segítése önmagában is tiszteletre méltó. Aki azonban  ezt a nehéz, de szép feladatot kiválóan végzi, külön elismerést is érdemel" – köszöntötte a kitüntetésben részesülőket Németh Tamás

     Csépe Valéria főtitkárhelyettes szerint az MTA megújuló intézethálózatának hatékony működése elképzelhetetlen a magas színvonalú tudományos munkát támogatók szakmai segítsége nélkül. "Megbízhatóság, kitartás, szorgalom" – sorolta az akadémikus a Főtitkári Elismerésben részesülők legfontosabb tulajdonságait, kiemelve a tudományszervezésben jelentős szerepet vállaló nők magas arányát. 

     A Magyar Tudományos Akadémia Főtitkára által adományozott, az Akadémia szolgálatában magas színvonalon végzett, kiemelkedő munkájáért, Főtitkári Elismerésben részesült:



Balázs Ildikó Ilona az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok Iroda igazgatási ügyintézője, az OTKA kutatásokat befogadó intézmények és kutatók érdekében végzett teljes körű ügyintézési feladatok megbízható, kimagasló teljesítménnyel való ellátásáért, amelynek során mindig az intézmények és kutatók érdekeit képviselte.

Csonka Ferencné az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézet gazdasági ügyintézője, az intézet gazdasági ügyeinek példamutató és lelkiismeretes intézéséért, kimagasló szakmai jártasságáért, hivatástudatáért, valamint az ingatlanok és a Botanikus Kert gondnoki feladatainak ellátásáért.

Dicsőné Nagy Judit az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont igazgatói titkárnője, a kutatóközpont és a Politikatudományi Intézet titkársági teendőinek elvégzéséért, a magyar politikatudomány szervezésében tanúsított kimagasló érdemeiért.

Fodorné Koczó Ildikó az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet titkárságvezetője, több mint húsz éves lelkiismeretes és pontos munkájáért, valamint az intézet által szervezett nemzetközi konferenciák előkészítéséért, amellyel alapvetően járult hozzá a rendezvények zökkenőmentes, magas színvonalú megrendezéséhez.

Hargitainé Varga Éva az MTA Területi Akadémiai Bizottságok Titkársága, Miskolci Területi Bizottság Titkársága titkárságvezetője, rendkívüli odaadással végzett két évtizedes tudományszervező tevékenységéért, az intézmény irányításának és működőképességének megőrzése érdekében kiemelkedő elhivatottsággal kifejtett munkájáért, példamutató szakmai és emberi magatartásáért.

Heteiné Rigerszki Ilona az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézet titkárságvezetője, több mint harminc éves, megbízható, fegyelmezett munkájáért, a Magyar Tudományos Akadémia nívódíjas Agrokémia és Talajtan folyóirat szerkesztésének segítéséért.

Horváthné Kiss Rózsa az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet könyvtárosa, az intézet könyvtárának működtetésében hosszú évek óta végzett pontos, precíz munkájáért, szakmai hozzáértéséért.

Kaszásné Andaházy Judit az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont pénzügyi és külügyi ügyintézője, az intézmény Gazdasági Osztályának átszervezésével kapcsolatos számos új feladat ellátásáért, az új szervezeti struktúra kialakításában, az új munkatársak kiválasztásában és betanításában végzett kiváló munkájáért.

Kiskó Mária az MTA-Eötvös Loránd Tudományegyetem Peptidkémiai Kutatócsoport asszisztense, műszaki ügyintézője, megbízhatóan végzett laboratóriumi munkájáért, a kutatócsoport adminisztratív teendőinek elvégzéséért, a tudományos munka támogatásáért, a kutatómunka optimális körülményeinek megteremtéséhez való hozzájárulásáért.

Kostka Pál az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont műszaki fejlesztő mérnöke, a hazai kísérleti magfizikai és fúziós kutatásban, valamint az ionnyaláb analízis alapeszközeit jelentő nagyberendezések tervezésében, megépítésében, megbízható üzemeltetésében játszott szerepéért, kiemelkedő innovációs tevékenységéért.

Kőrösi Csilla az MTA Könyvtára főkönyvtárosa, osztályvezetője, a Gyűjteményszervezési Osztály vezetéséért, amelynek során kiválóan hangolja össze a könyvek gyarapítását a folyóiratok szerzeményezésével, a nemzetközi cserével és az egyre nagyobb teret nyerő elektronikus tartalmak beszerzésével.

dr. Nagy-István Ildikó az MTA Titkársága Elnöki és Testületi Titkárság titkársági szakreferense, a Magyar Tudományos Akadémia döntéshozó testületeinek üléseire készülő előterjesztések szakszerű és figyelmes adminisztratív előkészítéséért, a vezetői döntések hatékony ügyviteli igazgatásának koordinációjáért.

Oroszi Judit az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont belső ellenőre, volt gazdasági vezető, az MTA Néprajzi Kutatóintézete Gazdasági Hivatalának újjászervezéséért, majd a megalakult Bölcsészettudományi Kutatóközpont Gazdasági Hivatala rendeltetésszerű és a jogszabályoknak megfelelő működésének helyreállítása érdekében kifejtett tevékenységéért.

dr. Rosta-Szmilkó Györgyi az MTA Titkársága Jogi és Igazgatási Főosztály jogi szakreferense, szakmai tanácsadója, a Magyar Tudományos Akadémia Titkárságán végzett, közel 30 éves kitartó, pontos, szakszerű munkájáért, odaadó hozzáállásáért.

Széles Csilla az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet pályázati referense, a pályázati iroda munkájának koordinálásáért, a kutatóintézetben folyamatban lévő pályázati szerződések elszámolásának sikerességében való közreműködéséért.

Tóth Katalin az MTA Titkársága Kutatóintézeti Főosztály természettudományi szakreferense, a Magyar Tudományos Akadémia Lendület programjának, a program arculatához illő adminisztratív gondozásáért, különösen a 2011. és 2012. évi Lendület-pályázatok kezeléséért.

Veresné Dékány Mária az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont könyvtárvezetője, odaadó, nagy gondossággal végzett munkájáért, logikusan felépített elemzéseiért, amelyekkel eredményesen segítette a kutatóközpont vezetésének munkáját és a Könyvtárbizottságok döntéseit.