2010-ben, a Sundance Filmfesztiválon mutatták be a világhírű rejtőzködő angol urban art művész, Banksy első „dokumentumfilmjét”, az Exit Through The Gift Shop-ot (Kijárat az ajándékbolton át), amelyet „a világ első street art katasztrófafilmjeként” tartanak számon. A filmet ‒ számos egyéb díj mellett ‒ 2011-ben Oscar- és BAFTA-díjra is jelölték.


A filmet olyan különleges környezetben mutatja be a Műcsarnok, melyet kifejezetten erre az alkalomra készített 17 magyar street art művész, illetve művészcsoport. A kiállítótérbe, ahol Banksy-t és a street art műfaját bemutató több dokumentumfilmet és képanyagot is láthatnak a nézők, most a közönség elől mindeddig elzárt tereken keresztül lehet eljutni. A 2013. január 20-ig tartó eseményhez számos kísérőprogram kapcsolódik majd: előadások, vetítések, zenei rendezvények, a  Műcsarnok kávézójában pedig  minden vasárnap 10-13 óráig gyermekprogrammal várjuk az érdeklődőket. (December 9-én Nyiss ablakot minden falra! címmel családi grafitizés lesz, padlótól a mennyezetig.)

Az eseménysorozatra ‒ a Gabo Kiadó gondozásában ‒ magyarul is megjelenik Banksy: Wall and Piece című albuma, A fal adja a másikat  címmel, amely szombattól megvásárolható a Műcsarnok Art Boxban.

Szeretettel várjuk a sajtó képviselőit 2012. december 8-án, szombaton  16 órára a Mélycsarnokba, ahol  Készman József, a Műcsarnok vezető kurátora vezeti körbe a jelenlévőket, akik ezt követően részt vehetnek a Kijárat az ajándékbolton át című film premier előtti vetítésén. Az esemény december 8-án 18 órától látogatható. A nyitónapon a Műcsarnok több helyszínén számos programmal várjuk az érdeklődőket

Részvételi szándékát, kérjük, jelezze Csejdy Rékánál (csejdy.reka@mucsarnok.hu).

KIJÁRAT AZ AJÁNDÉKBOLTON ÁT
NYITÓNAP – 2012. december 8., szombat 18 órától 24
portikusz, aula, díszterem, Mélycsarnok, Műcsarnok Klub

PROGRAM

S*10 Records két helyszínen:
Mr. Masters & FantomAz + Matic & Mondo / vizuális felelős: Lobot
boci (Space Inhalerz, mono 8)
vizuál: habermas & co., Kapor
élőfestés / live act

Az eseménysorozat környezetének kialakításában közreműködtek: Basky csoport, Botor, DirtyDan, Dorkja, DuplexGee, flow deco, Diktátor, Halr, infopapa,  LEGYEN MINDEN SOKSZOR, Liberthi, Miss KK, Olaj, Oliver Arthur, Riez József, secco & freshko, void, Vokha

Kijárat az ajándékbolton át
színes, magyar feliratos amerikai-angol dokumentumfilm, 87 perc, 2010
rendező: Banksy
producer: Jaimie D’Cruz
zenéjét szerezte: Roni Size
szereplő(k): Banksy, Shepard Fairey, Thierry Guetta, Rhys Ifans, Space Invader

Támogatók: EMMI, NKA, Shopp! Urban Art Gallery, Diego, Műcsarnok Klub
Médiatámogatók: index, origo, Pólus Online