Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkáraként ösztönözte az EU-s sporthét létrehozását az EU Oktatási, Ifjúsági, Kulturális és Sport Tanácsának (OIKST) ülésén, melyen az Európai Unió 27 tagállamának sportért felelős politikusai tanácskoztak a sportélet fejlesztésével kapcsolatos teendőkről. 

"Magyarország üdvözli a már létező sporteseményeket közös keretbe rendező és továbbfejlesztő" sporthétről szóló EU-kezdeményezést - mondta a magyar politikus az Emmi szerdai közleménye szerint. A brüsszeli megbeszéléseken elhangzott, hogy rendkívül fontos az egészségvédő testmozgás unión belüli elterjesztése, népszerűsítése.

Az ülésen szó esett a sport gazdasági jelentőségéről is: a tanács szerint a sportágazat gazdasági hasznát mérő úgynevezett szatellitszámlák elősegítik a megalapozott sportpolitikai döntéseket. A szatellitszámla a makrogazdasági statisztikákat veti össze a sporttal kapcsolatos statisztikai mutatókkal, így például a sport részesedését a bruttó hazai termékben, a sportból származó költségvetési bevételt, a sport foglalkoztatásnövelő hatását. Ezáltal kiszámíthatóvá teszi a sport rövid és hosszú távú jövedelmezőségét.

Az OIKST elfogadta a sporteredmények manipulálása elleni stratégia létrehozásáról szóló elnökségi következtetést is. Ennek egyeztetésében magyar szakemberek is részt vettek, akik közreműködnek a sportmérkőzések manipulálása elleni küzdelmet összehangoló - még formálódó - nemzetközi egyezmény kidolgozásában is.

Az ülésen kiemelt napirendi pontként szerepelt a Nemzetközi Doppingellenes Szervezet (WADA) alapító tanácsában dolgozó három EU-s miniszter megválasztása. Az új tagok január elsejétől három éven át képviselik majd az uniós érdekeket a WADA döntéshozó testületében. Az OIKST Leo Varaskart (az ír közlekedésügyi minisztert), Romain Schneidert (Luxemburg sportminiszterét) és Alexandre Miguel Mestrét (a portugál sportért felelős államtitkárt) választotta meg.