Egy kutatócsoport feltérképezte a görögdinnye génállományát, mely reményeik szerint elősegíti az ízletesebb és ellenállóbb gyümölcs termesztését. 

Amerika, Kína és Európa több mint hatvan kutatójának nemzetközi konzorciuma közzétette a görögdinnye (Citrullus lanatus) génállományát. Az információ felgyorsíthatja a dinnye nemesítését, hogy még zamatosabb és ellenállóbb gyümölcsöt hozzanak létre. A genomszekvenciát a Nature Genetics folyóiratban tették közzé.

A kutatók felfedezték, hogy a betegségeknek ellenálló gének nagy része elveszett a görögdinnye domesztikálása folyamán. Mivel most rendelkezésre áll a szekvencia, abban reménykednek, hogy a termesztők az információ segítségével eme természetes védelmi rendszerek egy részét vissza tudják állítani a gyümölcsben.

A háziasított görögdinnye genomja 23 ezer 440 gént tartalmaz, durván ugyanannyit, mint az emberi génállomány. A csapat 20 különféle görögdinnye genomját hasonlította össze, és létrehozta a dinnye első generációs genetikai térképét. Ez azt jelenti, hogy a termesztők megpróbálhatnak újfajta gyümölcsöt előállítani a többek között méretet, színt és ízt meghatározó genetikai információk segítségével.

„A görögdinnye fontos termény és az öt leginkább keresett gyümölcs között foglal helyet, azonban a termesztett görögdinnye nagyon szűkös genetikai bázissal rendelkezik, amely komoly palacknyak-effektust hoz létre a termesztésben. A teljes génállomány feltérképezése és a különféle alfajok genomjának újbóli vizsgálat rengeteg információt és eszköztárat nyújt a kutatásra és a termesztésre" – mondja Csang-csün Fej, a vizsgálat egyik vezetője.

A görögdinnyét - melyről úgy hiszik, Afrikából származik – több mint 4000 évvel ezelőtt az egyiptomiak termesztették, ahol a gyümölcs a folyadékforrás szerepét töltötte be a száraz, sivatagi körülmények között. Ma már világszerte fogyasztják, több mint 400 változata érhető el. Kína vezeti a globális termesztést, az Egyesült Államok foglalja el a negyedik helyet több mint 40, az iparban résztvevő állammal.

Annak ellenére, hogy 90 százaléka víz, a görögdinnye számos fontos tápanyagot – mint A- és C-vitamint, valamint likopint – tartalmaz. Ezen utóbbi szolgáltatja egyes gyümölcsök és zöldségek vörös színét, és úgy tűnik, bizonyos rákos megbetegedések rizikóját csökkenti. A görögdinnye emellett természetes citrullinforrás. Ennek a nem esszenciális aminosavnak számos egészségi és sportteljesítmény-fokozó hatása van.

A genom a Cucurbit Genomics Database oldalán érhető el.