Roppant egyszerű elkészíteni, bátran ajánlom azok számára is, akik úgyérzik, képtelenek lennének rá vagy nincs hozzá türelmük! 

A házilag készített szaloncukorral még kellemesebbé tehetjük a karácsonyt, hiszen ez is egyfajta figyelmesség a családnak. Ajándéknak is kíváló.

Egy adagból 40 db szaloncukor készül. A marcipánba nem kell feltétlenül narancshéjnak kerülnie, lehet simán natúran is készíteni.

hozzávalók 12 főre
20 dkg hántolt mandula
15 dkg porcukor
kandírozott narancshéj
egy kupica rum
20 dkg étcsokoládé

elkészítés
A mandulát porrá őröljük, majd hozzákeverjük a porcukrot. Egy kupica rumot adunk hozzá (nem aromát!), és éppen csak annyi vizet, hogy összeálljon a massza. Nagyon keveset kell adni és lassan kell adagolni!

Miközben kézzel keverjük, mehet bele a kandírozott narancshéj. (A recept, amit feljebb megadtam, egész narancskarikákra szól, de úgyis jó, ha csak a héját kandírozzuk. Az eljárás ugyanaz.)
Kézzel megformázzuk őket, majd egy sütőpapírra felsorakoztatjuk a majdnem kész cukrokat.
Gőz felett megolvasztjuk a csokoládét, és villa segítségével egyenként megmártjuk benne a cukrokat. Visszatesszük a sütőpapírra, és megvárjuk míg megszárad. (Van aki hűtőbe teszi, én nem szoktam, mert így megfehéredik a csokoládé.)
Mikor megdermedt, szép papírba csomagoljuk őket. Ajándéknak tökéletes, én biztosan készítek a szeretteimnek egy adagot.