Egyszerre húsz nyelven, egymillió példányban jelent meg XVI. Benedek pápa A názáreti Jézus című könyvének harmadik kötete, amelyet kedden mutattak be a Vatikánban. 

Jézus gyermekkoráról szól a 2007-ben indított trilógia most publikált utolsó kötete. A názáreti Jézus második része 2011-ben jelent meg. XVI. Benedek öt év alatt három bestsellert írt - kommentálta az olasz sajtó a pápa új művét.  Olvasói sikerre számít a Vatikán is, ezért jelent meg A názáreti Jézus harmadik kötetének első kiadása rögtön egymillió példányban - hangoztatta Federico Lombardi szentszéki szóvivő a vatikáni sajtótájékoztatón.

A Libreria Editrice Vaticana vatikáni és az olasz Rizzoli könyvkiadó együttműködésében megjelent könyv a pápa által írt bevezető szerint "valójában nem harmadik kötet, hanem az első két könyv előszobája, amely sorrendben utoljára született meg".

A teológustudós XVI. Benedek az Evangéliumból kiindulva értelmezi és magyarázza Jézus életének eseményeit. Kitér Jézus genealógiájának kérdéseire, választ ad a XVI. Benedek által "bátor asszonynak" nevezett Szűz Mária szüzességének misztériumára és az "igaz embernek" tartott Szent József apai szerepére is - írta a könyvről az olasz sajtó.

A recenziók szerint XVI. Benedek a múltbéli és kortárs teológia interpretációit ismertetve személyes értelmezést nyújt Jézus gyermekkoráról, hangoztatva, hogy a "teológia nem merülhet ki a puszta vallásértelmezési vitában".