Klasszikus gyermek- és ifjúsági csatornává alakul át december 22-től az M2, amely erőszakmentes, családbarát, szórakoztató és értékteremtő tartalmakkal várja nézőit. 

A közmédia keddi budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott: a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és az MTV Zrt. közös szándéka szerint elinduló gyerekcsatorna a hagyományok és az újdonságok ötvözésével teremt szórakozási alternatívát. A 3-12 éves korosztálynak reggel 6-tól 20 óráig kínálnak műsorokat, utána a felnőtteknek szóló programoké lesz a képernyő. A csatorna esti kínálatában a fiatal, igényes szórakozást kereső nézők számára közvetít a közmédia az M1 műsorválasztékához képest attitűdjében más, de témájában hasonló, közszolgálati értékeket közvetítő, szórakoztató, ismeretterjesztő, zenei és sportműsorokat.

Erőszakmentesség, értékes tartalom

Dr. Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója a Mini Cityben megrendezett sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a közmédia együttműködése teremtette meg azt a lehetőséget, hogy egy régi és sokak által megfogalmazott igényt elégítsen ki. „2012. július 27-én azt a célt fogalmaztuk meg, hogy közösségi médiává válik a közmédia. Sok korosztálynak szóló műsortartalmunk van, de 2012. december 22-étől a legfontosabb korosztály számára indítunk csatornát az M2-n, ahol csak a gyerekeknek sugárzunk erőszakmentes, értékes tartalmakat” – mondta a vezérigazgató. „A napokban nyolcvanéves Vitray Tamás fogalmazott úgy nemrégen, hogy a közmédiának nem feltétlenül kell a kereskedelmi értelemben hasznos nézettségi adatokat böngészni, és ebben egyetértünk. Úgy gondoljuk, hogy a három és tizenkét év közötti korosztály, amely mintegy egymillió gyermeket jelent, joggal követelheti a szüleitől, nagyszüleitől, ők pedig tőlünk, hogy értékes, és ami a legfontosabb, erőszakmentes tartalomhoz jussanak gyermekeik, unokáik. Ha az M1 mint nemzeti főadó áll a középpontban, akkor nem túlzás azt állítanunk, hogy a jövő az M2-é és a gyerekeké” - fejtette ki Böröcz István.

Medveczky Balázs, az MTV Zrt. vezérigazgatója mondandóját a csatorna hívószavainak ismertetésével kezdte. „Barátságos, értékes, erőszakmentes, tanulságos, magyar és európai – ezek 'A gyerekcsatorna' hívószavai. Aki szülő, nagyszülő, két dolgot biztosan tud: nem tilthatja el sem a gyermekét, sem az unokáját a tévézéstől. Maximum terelgetheti, befolyásolhatja, mit nézzen. Mi felnőttek azt is tudjuk, a kicsik és a nagyobbak alakuló világképében milyen óriási szerepe van a képernyőnek. A Magyar Televízióban évtizedekkel ezelőtt készültek ennek a generációnak szóló alkotások, nem véletlen, hogy nagyon sokan kerestek meg bennünket fiatal szülők, de még nagyszülők is azzal, miért nem mutatjuk gyakrabban, miért nem használjuk azokat az értékeket és tartalmakat, amelyeken ők nőttek fel? Miért nem láthatják az ő gyermekeik Frakkot, Mirr–Murrt, Süsüt, Gombóc Artúrt vagy a Futrinka utcát. Az Alappal együttműködésben, mindezeket figyelembe véve állítottuk össze az első időszak műsorrendjét. Természetesen nem mondunk le arról sem, hogy egyre több saját gyártású produkcióval színesítsük műsorfolyamunkat. Mert jól tudjuk, a számítógép és a videojátékok hatására hihetetlen módon megváltozott a gyermekek audiovizuális világa. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy milyen műsorokon nőnek fel a gyermekek és mit látnak. A felelősségünk óriási, hiszen ez a generáció napi mintegy 4 órát tölt a képernyő előtt. Optimista vagyok, és hiszem, hogy ebben az együttműködésben létre jön egy olyan csatorna, amely valódi alternatívát kínál gyermekeinknek. Olyan, amelyet ez az igen érzékeny és rendkívül fogékony korosztály szívesen néz majd” – fejtette ki Medveczky Balázs.



Horváth Vanda, az MTVA főszerkesztője szerint sok gyermeknek még mindig a televízió az egyetlen elérhető szórakozás, tájékozódási pont, információkat, tudást innen szerezhet, ezért a gyerekcsatorna megalkotásakor a legfontosabb feladat és legnagyobb felelősség, hogy a gyermeki fantáziát óvják, ugyanakkor engedjék kiteljesedni. „ Az a cél, hogy gyereknézőinket szórakoztassuk, ugyanakkor számukra értéket, kultúrát és tudást közvetítsünk vidám, erőszakmentes, barátságos és tanulságos tartalmainkkal. Nem kell ahhoz televíziós szakembernek lenni, hogy tudjuk, hogy a 3-12 éves korosztály döntően animációs filmeket, ezen belül is meséket, mesés történeteket néz, és hogy esetükben főleg a szülő vagy ismerős felnőtt (nagyszülő, rokon) dönti el, hogy mit nézzenek. Éppen ezért a közszolgálati gyerekprogramok akkor lehetnek sikeresek, ha olyan értékrendet képviselnek, amikkel a szülők azonosulni tudnak, és olyan formát öltenek, ami a gyerekeket szórakoztatja. Ezt tartjuk szem előtt saját gyártású tartalmaink fejlesztésénél is, olyan programokat tervezünk gyártani, amik nem csak a gyereket kötik le, de a szülőknek, nagyszülőknek is élmény nézni, így a közmédia valóban közösségi média lehet, és együtt nézheti azt kicsi és nagy egyaránt. Nem hasonlítjuk össze magunkat másokkal, nincs is miért, hiszen az M2 – A gyerekcsatorna elsősorban erőszakmentes, régi, értékes meséinket mutatja be és az újakkal teremt friss, és tartalmas közeget a gyerekeknek a szórakozásra” – fejezte be a főszerkesztő.

A sajtótájékoztatón jelen levő színészek – Molnár Piroska, Kautzky Armand, Balázsovits Edit, Balázs Péter és Koncz Gábor – a december 22-én elinduló csatorna Mesebolt című műsorát varázsolták a helyszínre, a Vörösmarty Általános Iskola kisdiákjainak örömmel mesélték el egy magyar népmesehős, A liliomleány történetét.
Az M2 története

Az M2 a Magyar Televízió második csatornája, működését 1971. augusztus 18-án kezdte meg, bár akkor még csak próbaadásokkal. A csatorna a Magyar Televízió M1 adóját egészíti ki, napi 24 órás műsorfolyammal. 1989-től önálló arculattal jelentkezett. 1991-93-ig itt volt látható az Esti egyenleg című hírműsor is. 1997-ben, mikor földi sugárzása megszűnt, műholdon kezdték sugározni. A csatorna az ORTT-től megkapta az engedélyt a nagy felbontású (HD) adások továbbítására, amit 2008. augusztus 1-jén kezdett meg.

Az M2 2008. augusztus 1-jén kezdte meg HD minőségű adásának sugárzását. Első HD minőségben sugárzott esemény a pekingi olimpia volt. Az olimpiai játékok után a digitális földfelszíni sugárzás szünetelt egészen 2008. december 23-áig. Ekkor kezdte sugározni az Antenna Hungária újból kísérleti jelleggel, ami 2009. február 28-án megszűnt. Az MTV és az Antenna Hungária 2009 júniusában írta alá a megállapodást, így a digitális földfelszíni sugárzás július 1-jén elindult.

2011-ben Süveges Gergő, az M2 akkori intendánsa bejelentette, hogy az M2-ből gyerekcsatorna lesz. Azonban ezt az átalakítást elhalasztották 2012-re. Az M2 már változtatott műsorszerkezetén, és sok gyerekeknek szóló/ifjúsági program került a kínlatba, ám a teljesen gyerekcsatornává válása még mindig nem valósult meg.

2011. októberétől az M2 bemutatta új műsorstruktúráját, amelyben nagy szerepet kap a gyermekműsorok sugárzása. Elindult a Csudaszombat, a p@dtársat keresünk, illetve a csatorna számos műsort megismételt és megismétel, mint a Kölyökidő és a Zseb TV. A műsorsáv neve, pedig 18alatt lett. A Klipperek című sorozatot is műsorra tűzték, amellyel az idősebb gyermekeket kötik le.



Süveges Gergő korábbi terve

Süveges Gergő 2011-ben több helyen reklámozta, hogy 2011 március 15-re egész napra gyerek- és ifjúsági csatornává változtatja a csatornát, hogy bemutassa, milyen is lesz az átalakulás után az m2, de ezt később lefújták. Süveges Gergő 2011-ben nyilvánosságra hozott műsorterve szerint a gyerek- és ifjúsági csatornává alakuló m2 hétköznapi programjai reggel 6-kor rajzfilmekkel indultak volna, ezt követően a délelőtti műsorsávban zenei műsor, fiataloknak szóló híradó, társadalmi célú szappanopera és Családi kör-szerű elemző műsor lett volna.

Déltől kora estig Süveges iskolai realityt, természet- és ismeretterjesztő filmeket, interaktív műsorokat, esti tornát és esti mesét tervezett. Este héttől egy újabb gyerek- és ifjúsági híradó, majd napi, folytatásos fikciós sorozat, fiataloknak szóló esti film, majd a filmhez kapcsolódó elemző műsor, és éjféli zárásként dokumentumfilmek következtek volna. Az m2-n viszont éjféltől reggel hatig sem állt volna meg az élet, akkor zenei műsorok és a Cicavízió ismétlései szerepeltek a műsorstruktúrában. Hogy a Süveges által kidolgozott koncepciónak lesz-e nyoma a jövőre induló csatornában, egyelőre nem tudni.

2011 februárjában aztán megvált csatornaigazgatói megbízásától Süveges Gergő, az m2 2011 januárjában kinevezett intendánsa. Már létrehozta a leendő gyermek-, ifjúsági és családi csatorna működésének alapjait, ezen belül megtervezte a csatorna kreatív koncepcióját, elkészítette a műsorstruktúra tervezetét és kialakította a stábot. Akkor viszont úgy határozott:  2011 márciustól visszatér a műsorvezetői munkához.

Süveges Gergő a lemondását akkor azzal indokolta, hogy az eltelt két hónap tapasztalatai alapján a lelkiismeretes műsorvezetői munka és a csatorna működtetése mellett nem lenne elég ideje a családjára. „Nehéz döntés volt, mert az m2 igazi szívügyem, de nem akartam, hogy a gyermekcsatorna működésének saját családom lássa kárát” - idézte a közlemény Süveges Gergő szavait, aki szerint az intendánsi és a műsorvezetői feladat csak ennek árán lett volna folytatható együtt.