Cliffe - Hétszer kapott szívrohamot egymás után egy fiatal brit lány - miután új fogamzásgátló pirulát kezdett szedni.

Alyce Clark 19 évesen kezdett el fogamzásgátlót szedni, de már egy hónap múlva kiderült, hogy döntése majdnem végzetes volt. Szülei otthonában egyszer csak váratlanul összeesett, lezuhant a lépcsősoron és megállt a szíve. A kiérkező mentősök újraélesztették, majd a rohamkocsiba tették, és megindultak vele a kórházba. A fiatal lány azonban még hétszer szívrohamot kapott az úton – írja a Daily Mail. Állítólag olyan súlyos volt az állapota, hogy az orvosok behívták a szülőket, hogy búcsúzzanak el a lányuktól, mert nem éli túl a megpróbáltatásokat.

Az időközben elkészült CT felvétel igencsak megdöbbentette az orvosokat: a fogamzásgátló pirula több száz vérrögöt hozott létre Alyce testében, amelyek a lábából a szívéig vándoroltak, majd beterítették mindkét tüdejét.

Azonnal vérhígítókat kezdtek injekciózni bele; ennek köszönhetően kétnapos intenzív kezelés után lassan javulni kezdett az állapota. Az orvosok később azt mondták, hogy ha 25 évesnél idősebb lett volna, Alyce nem ússza meg életre szóló agykárosodás nélkül.

A lánynak szerencsére fiatal és életerős volt a szervezete, hisz rendszeresen sportolt, és ígéretes jövő előtt állt, mint díjugrató. A rohamok után azonban annyira károsodott a tüdeje, hogy az orvosok eltanácsolták az élsporttól.

A statisztikák szerint a 15-30 éves nőknél 100 ezerből egy esetben veszélyes vérrög alakul ki a szervezetben, ami akár végzetes is lehet. A múlt héten egy 16 éves brit lány, Shannon Deakin halt meg így, miután fogamzásgátlót írtak fel neki azért, hogy rendbe tegyék a hormonháztartását, és eltűnjenek a pattanásai.