Játszóteret talált el az egyik kazettás bombájával hétfőn Deir al-Asafirban hétfőn a szíriai légierő – írta helyi ellenzéki forrásokra hivatkozva a BBC. A bombát egy MiG-ről dobták le, a szétszóródó kis bombák és a repeszdarabok tíz gyereket sebesítettek halálra. Egy aktivista, Abu Kasszem a Reutersnek azt mondta, hogy az áldozatok egyike sem idősebb 15 évesnél, és rajtuk kívül még 15 sérültről tudni.

Kasszem állítása szerint a légierő tévedett, Deir al-Asafirban ugyanis nincsenek felkelők, akiket Basár el-Aszad elnök hadseregének támadnia kellene. A Damaszkusz melletti településre egyébként egy második fürtös bombát is ledobtak; a két bomba több mint hetven kisebb robbanótöltetet hagyott maga után. Van videó felvétel a robbanótöltetekről, de anyákról is, amint gyermekeiket siratják a MiG támadása után.

Az elmúlt hónapokban egyébként egyre többször hangzik el a vád, hogy a rezsim kazettás bombákat vet be a felkelők egységei ellen. A rezsim tagadja, hogy rendelkezik ilyen fegyverekkel, és alaptalannak tartja a hasonló gyanúsítgatásokat. 

A kazettás bomba pusztító fegyver: kioldása után 1000-100 méter magasságig még egészben esik, majd kisebb robbanótöltetekre válik szét, amelyek nagy területen tudnak szétszóródni. Egy -egy robbanótöltet körülbelül akkorra, mint egy dobozos üdítő, és több szám fémrepeszdarab van benne.

Ezek a repeszdarabok a robbanótöltet 25 méteres körzetében mindent letarolnak, ami az útjukba kerül. Mivel válogatás nélkül gyilkoló fegyverekről van szó, 2008. december 3-án Oslóban 76 ország szerződést írt alá a kazettás lőszerek tilalmáról, amely tavalyelőtt augusztusban lépett életbe. Az egyezményhez Szíria nem csatlakozott – ahogy az Egyesült Államok, Kína és Oroszország sem.

A Helyi koordinációs Bizottságok nevű ellenzéki szervezet szerint Szíriában csak vasárnap 117 ember – köztük 14 gyerek – halt meg a hadsereg és a felkelők közötti harcokban. Vasárnap a felkelők elfoglaltak egy katonai bázist Mardzs al-Szultanban, de később kivonultak onnan.