Budapest - Bizarr színjátékra hasonlított az árverés, amelynek áldozata Lippai László (52) és ötmilliós Honda CR-V-je, ami egy 30 ezer forintos bírságból kamatokkal és illetékekkel 61 ezer forintosra duzzadt adósság miatt került kalapács alá.


A színművésznél hétfőn jelent meg dr. Zoltán Ákos bírósági végrehajtó, és négy ismeretlen személy, akik az autóra licitáltak.

– Reggel kilenc harminckor érkeztek, becsöngettek, én kimentem az utcára – mondta a Blikknek Lippai. – Mielőtt a licitálás elkezdődött, nekem át kellett adnom az autó két kulcsát, illetve a forgalmit, ami addig a pillanatig mindvégig nálam volt. Négy ember licitált, végül az egyik megvette 570 ezer forintért a jegyzőkönyv alapján 900 ezer forintos becsértéken meghirdetett kocsit. 

Lippai László a döbbenettől hirtelen szóhoz sem jutott, amikor a háza előtt megjelent egy hozzávetőleg 20 fős társaság, akik közül négyen licitáltak a kocsira, a kikiáltási árat jócskán alulmúlva. A kínos jelenetre összesereglett szomszédok nyilván azt hihették, a művész milliókkal tartozik, ezért viszik most a kocsiját. A megjelent „licitálók" többsége csak állt szótlanul, az árverésbe nem szólt bele, mintha csak egy színjáték néma szereplői volnának. A környékről érkező egyik szemtanú szerint az árverésre érkezők közül volt olyan, aki elmondta: ő kapott kétezer forintot, hogy eljöjjön, de ajánlatot ne tegyen az autóra. Az eljárás mindössze 27 percig tartott, az árverés lezárultával az új tulajdonos zsebből számolta ki a pénzt, majd azonnal beszállt, és elhajtott a kocsival.

– Ez egy megrendezett jelenet, az árverésen megjelent emberek többsége meg sem szólalt, nem licitált, nyilván sem tartják őket, csak erődemonstráció volt az egész – mondta a Blikknek egy neve elhallgatását kérő jogász.

Szerettük volna megkérdezni dr.  Zoltán Ákos végrehajtótól, miért nem szerepelnek a licitálók név szerint a jegyzőkönyvben, és hogy mi alapján állapította meg 900 ezer forintban az ötmilliós autó becsértékét, de továbbra sem tudtuk elérni. A végrehajtási törvény szerint az árverezésre szánt ingóság értékét a végrehajtó a lefoglaláskor becsléssel kell hogy megállapítsa, s ilyenkor az adott tárgy, jelen esetben az autó forgalmi értékét – tehát amennyiért eladható – kell alapul vennie. Ha az adós elfogadja a megítélt becsértéket, akkor az árverésnél ebből az összegből indulnak ki. Lippai László nyilván nem ért egyet a 900 ezer forintos összeggel, ami az árverésen a kikiáltási ár lett.

– A Hondán még hitel van, nagyjából 3,5 millió forint, amit nyilván nekem kell majd kifizetni – mondta a színész. – Bár azok, akik megvették, ott, a helyszínen mondtak olyasmit, hogy átvállalják a törlesztést, de erről írásbeli megállapodás nem született, és a jegyzőkönyvben sem szerepel. Nem hinném, hogy a bank majd egy ismeretlen tulajdonost kerget a törlesztőkért, amikor velem van szerződése.

Lippai azzal egyetért, hogy korábban kellett volna szót emelnie az aránytalan foglalás miatt. Megtehette volna azt is, hogy nem vitatja a 61 ezer forintos tartozást, és inkább kifizeti, akkor most nem ötmilliós kocsija bánná a dolgot.
Forrás: blikk.hu