A jóga egyik célja a harmónia és a meditatív állapot megtapasztalása. Sokan - különösen azok, akik az aktív testmozgás hívei - azt hiszik, hogy a jóga nem áll másból, mint "üldögélésből", "hajlongásból" és relaxációból. A közhiedelemmel ellentétben azonban a jóga és a meditáció egyáltalán nem jár feltétlenül együtt passzivitással, és végképp nem statikus. Nagyon aktívan meg lehet dolgoztatni a teljes testünket a jóga gyakorlása közben, és a harmóniát a dinamikus egyensúly állapotában átélni. A titok, hogy a megfelelő jógairányt kell választani. A legszebb példái ennek a dinamikus jóga irányzatok, melyeknek többféle változata ismert. Jelen cikkben az általam kifejlesztett Dinamikus Flow jógán keresztül ismerheted meg, miért és miben más ez a jóga, mint a többi. Ennek alapján könnyebben tudsz dönteni, hogy megfelelő-e ez céljaidnak és vágyaidnak. 

Már az ősi időkben többféle jógaösvény létezett, melyek azon az elven különültek el, hogy milyen módon vezették a jógázót közelebb a harmóniához. Van, aki szellemi és lelki alkatának megfelelően a megismerés ösvényét választja. Mások a szívükre hallgatva, az önzetlen cselekedetek révén szeretnék tapasztalataikat bővíteni. Vannak, akik a testük megismerésén, a korlátaik kitágításán, és a test feletti teljes kontrolon keresztül tudnak elindulni a fejlődés útján. A Hatha jóga a számukra megfelelő ösvény, hiszen az a fizikai test tudatos irányításán és kontrollján keresztül segíti a jógázót céljai elérésében. A Dinamikus Flow jóga is erről az alapról indul.

A Hatha jógagyakorlatok (ászanak) nagyon változatosak lehetnek annak megfelelően, milyen testrészt, s milyen céllal mozgat meg a jógázó. Kívülálló szemlélő számára egyes pózok valóban nem tűnhetnek túl dinamikusnak, mert azokban a kitartást és a fókuszáltságot fejlesztjük. Az izmok, inak és ízületek rugalmasabbá tétele mellett, ugyanakkor itt lehet megtapasztalni a jógafilozófiában vitális testnek nevezett részünk energetikai áramlásait. Természetesen a haladóbb szinten lehet ezt igazán megérezni és elsajátítani.

Annak a jógának - Dinamikus Flow -, amit a saját óráimon oktatok , az alapja az áramlás. Egyszerűen azért, mert az életnek ez az egyik alaptörvénye. Minden folyamatos mozgásban van. S itt ne szűkítsük le a világot az anyagi szintre. A vitális, gondolati és érzelmi energiáink is folyamatos mozgásban vannak. Legalábbis ideális esetben. Bármi, amit szeretnénk, és nem jelenik meg, még a legerőteljesebb cselekedeteink ellenére sem, az életünkben, az arra vezethető vissza, hogy nem engedjük gondolatainkat vagy –még gyakrabban –az érzelmeinket szabadon áramlani. Nem kellemes állapot ez, de magában hordozza a lehetőséget, hogy megtapasztaljunk a belső világunkról valamit. Hogy hol vannak blokkjaink, félelmeink, gátjaink, hiszen ezek akadályozzák a tiszta teremtő erő általunk való megnyilvánulását. A Dinamikus Flow jógában megtapasztalhatod az áramlás törvényének alapjait és felhasználását és a jógagyakorlatokkal rácsatlakozunk a nekünk legmegfelelőbb ritmusú és minőségű áramlásra.

Azok a jógagyakorlatok, melyekben megmarad a fizikai test mozgása, nagyban segítik a prána áramlásának felismerését. Ez sikeresen fejleszti a nem fizikai, energetikai szintű érzékelésünket. Emellett jelentősen javítja a test öngyógyító képességeit, hiszen a betegségek jelentős része az energetikai szintű blokkokból alakul ki. Ha a jóga speciálisan kidolgozott gyakorlataival megmozgatjuk testünket, akkor újra megindulhat az elzárt területen az energiaáramlás, amelynek bizonyítottan egészségmegőrző, sőt gyógyító hatása is van. Tehát egyszerre több szinten fejti ki jótékony hatását.

A Dinamikus Flow jógában egyszerre lehet átélni a fizikai, vitális és érzelmi energiáink áramlását. A gyakorlatok fókusza az áramláson van, csupa olyan jógapózt kombinálunk, amelyek harmonikusan átmozgatják testünk, lelkünk, szellemünk különböző szintjeit és együttesen segítenek az áramlás élményét megtapasztalni. S ez természetesen ki fog hatni az életünk minden területére. Persze ehhez sok gyakorlás, kitartás és fókuszáltság kell, viszont a jó hír, hogy a jóga éppen ezt fejleszti, így még eggyel több oka lehet, hogy ha valakiben megmozdult a vágy kipróbálni valami ősi és mégis modern szellemi utat, vagy mozgáskultúrát, akkor belevágjon és túllépjen félelmein, gátlásain.

Vagyis átadja magát az élet áramlásának, és engedje magát, hogy a szíve oda kormányozza, ahol a legtöbbet tapasztalhat. Om, shanti!

Gyuró Éva – Eiva
A Baraka Jóga Iskola vezetője,  Jógaoktató
www.barakajoga.hu
Baraka, ahol kinyílik a Világ ...és benne Te is