Az alma az egyik olyan gyümölcs, amelyet egész évben megtalálhatunk a boltokban és a piacokon. És számos a szervezetünk számára hasznos vitaminokat és rostokat tartalmaz. De nem csak ezért érdemes fogyasztanunk, ugyanis az alma néhány betegség megelőzésében is segíthet. 

Az alma már nagyon rég óta része a táplálkozásunknak, ezen kívül ez az egyik olyan gyümölcs, amely számos történet szereplője a bibliai bűnbeeséstől, Tell Vilmosig. De nem csak a régi időkben volt népszerű ez a gyümölcs, hiszen napjainkig megőrizte töretlen sikerét. Az almát nem csak nyersen ehetjük, hanem számtalan felhasználási módja létezik, így egy valóban sokoldalú gyümölcsről beszélhetünk. A különféle jótékony hatásairól nem is beszélve.

Ásványi anyagok
Az alma 20 féle ásványi anyagot tartalmaz, többek között fontos kalcium, foszfor, magnézium és nátriumforrás, de ezen kívül az immunrendszer erősítésében is fontos szerepe van. De a méregtelenítésben is segít és ezáltal hatásos a daganatos betegségek megelőzésében. A gyümölcs magas foszfor tartalma pedig az idegrendszerünkre gyakorol nagyon jó hatást, így például, ha szellemi munkát végzel, akkor különösen javasolt az alma fogyasztása

Vértisztító
Az almának nagyon jó a vértisztító hatása, így ha valaki érelmeszesedésben vagy gyenge a szívműködésük, azoknak is nagyon javasolt legalább naponta egy almát fogyasztaniuk. De ezen kívül érdemes kihasználnunk a béltisztító hatását is, ugyanis az alma az egyik olyan gyümölcs, amely nyugodtan használható székrekedés vagy a hasmenés megszűntetésére is.

Lúgosító
Az alma ugyan savas hatású, de a benne található sók miatt a szervezetre mégis lúgosító hatással van, így számos olyan betegséget megelőzhetsz vele, amely a szervezet elsavasodása miatt alakul ki. Ilyenek például a reumatikus betegségek vagy a köszvény, de akár a vesekő ellen is hatásos gyógymód lehet.


Vérkeringés
Magas kálium szintje miatt az alma kiváló segítség lehet a magas vérnyomásban szenvedőknek, ugyanis serkenti a vérkeringést, de a vér koleszterinszintjét is csökkenti, így remek megelőzési módja lehet az ér- és szívrendszeri betegségeknek.

Almával az asztma ellen
Egy holland felmérés szerint a terhesség ideje alatt fogyasztott alma, a születendő gyermekeknél csökkentette az asztma kialakulásának kockázatát. Sőt azok a gyerekek, akik hetente minden nap egyszer ittak 100%-os almalevet szintén megakadályozta az asztmás rohamok kialakulását. Ezt az orvosok az alma magas antioxidáns tartalmával magyarázták.