Amikor kerti dísznövények után kutakodunk, akkor a legtöbb esetben szeretnénk valami különlegességet is beszerezni. Ám ez egy kissé bajos, hiszen a trópusi, vagy keleti virágcsodák nem viselik éppen túl jól a hazai klímát. Szerencsére azonban vannak kivételek, ismerkedjünk most meg a csodálatos, illatos és igencsak impozáns megjelenésű végzetfával! 


Hova A kert előtti területre, vagy éppen az előkertbe is tökéletes választás lehet ez a növény. Nem túl magas, így nem vesz el minden fényt, viszont nagyon mutatós, hiszen a virágok mellett a termései is remekül mutatnak. A bejárat közelébe ültessük, így a hatás tökéletes lesz. Virágok A végzetfa virágai augusztus - szeptemberben nyílnak, ehhez azonban az kell, hogy védett helye legyen. Nem egy kifejezetten érzékeny növény, de ha nagy huzatot, vagy az erős fagyokat nem viseli. Lehetőleg a déli oldalon kapjon helyet, és a ház vagy kerítés védje a szél erejétől. Ekkor biztosabban hozza fantasztikusan illatozó virágait is. 


Termés Ennek a különlegességnek a díszértéke nem szűnik meg azzal, ha a virágok elnyíltak. Már magában a bogyói is igen impozánsak, hiszen kék színben virítanak. Hát még ha azt is hozzátesszük, hogy az eredetileg a bogyót védő fellevelek szétnyílnak, és vörös árnyalatban pompáznak, akkor láthatjuk, hogy termése legalább annyira gyönyörű, mint maga a virág. 


Méret Nálunk nem nő igazán nagyra, a 2 - 3 métert ritkán haladja meg, sőt egyes fajai kifejezetten csak kúszócserjeként ismertek, ám ezek is legalább annyira szépek. A végzetfa félék jellemzően trópusi növények, ám szerencsére egy – két képviselőjük a mérsékelt égövben is jól érzi magát, így nem csak szobanövényként tudjuk őket tartani. Természetesen ettől még a dézsát is viselik, de nyugodtan kiültethetőek a kertbe is. Kinézet Amikor sem a virágai, sem pedig a termése nem díszíti a kertünket, akkor sem éppen utolsó látvány. A végzetfa levelei nagyok, különösen ahhoz képest, hogy maga a növény nem nő kifejezetten nagyra. Tojásdad alakjuk még nem adna okot a lelkesedésre. Ám ha megérintjük őket, akkor rögtön érezhetjük, hogy enyhén szőrösek. Éppen ezért a hajnali párában igazán szépen csillognak. Igények A kiültetett példányok különösebb törődést nem igényelnek. Talaj tekintetében szeretik a jó vízelvezetést és a tápanyagokban gazdag földet. Mint azt már említettük, egy kissé fagyérzékeny, így ha lehet, védett helyet válasszunk számára. A vízigénye közepes, ám a nyári nagy melegben, ha az eső nem esik, nyugodtan öntözzük egy keveset, meg fogja hálálni. 


Különlegesség Ennek a fának nagyon különleges megjelenése van. Ez egyrészt nekünk is rengeteg örömet fog okozni, másrészt a szomszédok is álmélkodva fogják kérdezni, hogy mi ez a fantasztikus illatú szépség. A végzetfa ugyanis hazánkban nem igazán elterjedt, így ha ültetünk egyet, akkor garantáltan szert teszünk egy drámai nevű, és persze nem utolsó sorban különleges megjelenésű szépségre. Amikor az ember egy fát ültet a kertjébe, ami egy kicsit is magasabb, mint a kerítés, akkor bepillantást enged egy kicsit az intim szférájába. A végzetfa erre tökéletesen alkalmas, hiszen ritka, illatos, és olyan díszértékkel rendelkezik, melyet csak kevés őshonos társa mondhat el magáról.