Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei vezetői szerint a honosítás folyamatát támadja a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) az a képviselőjelöltje, aki azzal vádolta őket, hogy a honosítással kampányolnak. 

Az MTI-nek csütörtökön eljuttatott közlemény szerint a vádakat megfogalmazó Szabó Ödön és az RMDSZ Bihar megyei szervezete "éveken keresztül a kettős állampolgárságot ellenző magyarországi politikai erők erdélyi szövetségese volt". Ez a szervezet a 2004. december 5-i népszavazás után megannyi olyan magyarországi politikust látott vendégül, akik ellenezték az állampolgárság kiterjesztését.

Az EMNP azt is megjegyezte, hogy az RMDSZ több vezető politikusa mellett a szövetség Bihar megyei politikusai voltak azok, akik "azzal manipulálták a közvéleményt, hogy ők nem kérvényezik a magyar állampolgárságot".

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke az elmúlt napokban több sajtónyilatkozatban is kifogásolta, hogy azoknak az újdonsült magyar állampolgároknak is az EMNP adja át a magyarországi anyakönyvi iratokat, akiknek az RMDSZ segített az állampolgárság megszerzésében.

Sándor Krisztina, a honosítási folyamatban segítséget nyújtó Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke csütörtökön egy kolozsvári sajtótájékoztatón elmondta, hogy több mint 120 ezer erdélyi magyar ember kapta meg az elmúlt két évben a magyar állampolgárságot. Az EMNT irodáiban 230 ezren érdeklődtek az állampolgárság iránt, és az EMNT közel 75 ezer állampolgársági iratcsomót véglegesített.

Gergely Balázs, az EMNP alelnöke, az EMNT-irodahálózat volt igazgatója hozzátette: a számadásra az adott alkalmat, hogy két éve írták alá az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Magyar Külügyminisztérium és a Nemzetpolitikai Államtitkárság képviselői azt a háromoldalú megállapodást, amely alapján az EMNT-irodahálózat elindította a honosítási tevékenységét.

A romániai választásokon részt vevő Erdélyi Magyar Néppárt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kezdeményezésére alakult meg 2011 szeptemberében.