A paprikával való fűszerezés segíthet az étvágy csökkentésében és a kalóriák elégetésében, különösen olyan személyeknél, akik korábban kevesebbet ettek csípős ételeket - derítették ki amerikai kutatók. 

A paprika csípősségét adó anyag, a kapszaicin étvágycsökkentő és anyagcsere-fokozó hatásait korábban már vizsgálták, de a jelenlegi kutatás vezetői, Richard Mattes és Mary-Jon Ludy szerint ezekben a vizsgálatokban olyan mennyiségek szerepeltek, melyek nem voltak tarthatóak az átlagember számára. A jelenlegi vizsgálatban egy fél teáskanálnyi szárított, őrölt cayenne-i bors szórtak az alanyok (25 átlagos testsúlyú személy) ételeire. Bár a kutatásban részt vevők fele imádta a csípős ételeket, a többiek pedig nem kedvelték ezt annyira, mindkét csoportnak nőtt a testhőmérséklete a paprikás ételek elfogyasztása után - ez pedig a kalóriafelhasználásukat is növelte.

Ráadásul, akik korábban nem rajongtak a csípős ételekért (így a paprikából is kevesebbet találtak elviselhetőnek), azok étvágycsökkenésről is beszámoltak.

"Azt tapasztaltuk, hogy az ismeretlen serkentőknek nagyobb a hatása. Amint az túl megszokottá válik, elveszíti a hatásait is" - mondta Mattes, aki szerint további vizsgálatokra is szükség van ahhoz, hogy a legtöbbet megtudjanak a csípős ételek étvágycsökkentő hatásairól.

A kutatás eredményeiről a Physiology and Behavior című szaklapban számoltak be.