Bajnai Gordon megtartja első beszédét, Orbán Viktor később kezd. 

Budapest - Lépni sem lehet majd kedden Budapesten a megmozdulásoktól! Az október 23-i megemlékezések miatt a főváros belső része szinte teljesen le lesz zárva a forgalom elől, így autóval érdemes messze elkerülni a tágabb környéket is, ha valaki nem akarja dugóban ülve tölteni az ünnepet. Számítások szerint több százezren is utcára vonulhatnak. Három híd is a demonstrálóké lesz aznap, így az Erzsébet híd, a Lánchíd és a Margit híd is tiltott terület lesz a gépjárművek számára, de többek között a kiskörút, a Bajcsy-Zsilinszky út, Szent István körút és a Kálvin tér is le lesz zárva a vonulások idejére



Rendezvények. A térképen az látszik, hogy melyik politikai vezető és szervezet Budapest mely helyszínén és mikor kezdi el a beszédét. A Békemenet és a Szolidaritás pedig Budáról Pestre vonul Orbán, illetve Bajnai beszédére

Orbán Viktor kormányfő a Kossuth téren az állami ünnepségen tart beszédet, hívei a budai Széna térről zarándokolnak majd a Parlament elé a Békemenet keretében.

Megtartja első beszédét Bajnai Gordon volt miniszterelnök, szinte minden politikus azt találgatja, hogy bejelenti: 2014-ben Orbán Viktor kihívójaként indul a választáson. Bajnai az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a Szabadsajtó úton, az ellenzéki Milla-tüntetésnek lesz a zárószónoka. Itt is lesz egy kisebb vonulás, a Szolidaritás Mozgalom szimpatizánsai a Clark Ádám térről sétálnak oda.

A Jobbik a Deák teret foglalja el, a Demokratikus Koalíció Gyurcsány Ferenc exkormányfő vezetésével pedig az Egyetem téren demonstrálnak. A két másik parlamenti párt, az MSZP és az LMP nem tart nagygyűlést október 23-án.

Noha az ellentétes érzelmű táborok nem lesznek messze egymástól, a rendőrség nem számít arra, hogy megismétlődnek a hat évvel ezelőtti zavargások, amikor többen megsebesültek a tüntetők és a rendőrök közötti összecsapásokban.

– Mindenki nyugodtan mehet az ünnepi programokra, biztonságban lesz, megfelelő erőkkel biztosítjuk a rendezvényeket – ígérte a Blikknek Bényi Mónika, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője, aki nem árulta el, hogy mennyi rendőrt kell az utcára vezényelni ennek érdekében. – Békés megemlékezésre számítunk, ha pedig kollégáink bármilyen jogsértést, rendbontást tapasztalnak, azonnal közbelépnek – tette hozzá.

– A nap egyik kérdése az lesz, hogy ki nyeri a számháborút, vagyis a kormánypárti Békemeneten lesznek-e többen, vagy az ellenzéki Milla-tüntetésén – mondta Vasali Zoltán politológus, aki szerint a másik pedig Bajnai Gordon szereplése lesz. – Komoly kihívás lesz Bajnainak a tüntetésen való szereplés, mivel eddig nem éppen néptribunusi oldaláról ismertük, hanem inkább szakértőként. Egyelőre senki sem tudja, hogy képes-e nagy tömegre hatni az egyéniségével, szónoklatával – mondta az elemző.