Megszüntette Po Hszi-laj (Bo Xilai) volt csungkingi (Chongqing) párttitkár képviselői megbízatását a kínai Országos Népi Gyűlés (parlament) állandó bizottsága, s így már bíróság elé állítható az utóbbi évtizedek legnagyobb kínai belpolitikai botrányának főszereplője.

MTI - A Hszinhua kínai állami hírügynökség pénteki jelentése szerint a 63 éves, a közelmúltig igen befolyásosnak tartott politikus mentelmi jogának elvesztésével minden akadály elhárult az elől, hogy az igazságszolgáltatás elé állítsák.

Pót a korábbi hivatalos közlés szerint felelősség terheli egykori jobbkezének, a városi rendőrfőnök, Vang Li-csün (Wang Lijun) amerikai konzulátusra történt szökéséért és a felesége által elkövetett gyilkosságért. Hatalommal való visszaéléssel, korrupcióval és többszöri házasságtöréssel is vádolják.

Az országosan is jól ismert, komoly pártkarriert befutott volt kereskedelmi miniszter karizmatikus személyiség, a 23 milliós délnyugat-kínai metropoliszban népszerű volt a lakosság körében, a közbiztonság megteremtésével, a szociális ellátás kiterjesztésével, a "vörös kultúra" népszerűsítésével sok hívet szerzett magának.

Felségterülete és ő maga akkor került a figyelem középpontjába, amikor a város rendőrfőnöke - életét féltve - az év elején az amerikai konzulátusra menekült és ott egy teljes napot töltött. Mint utóbb kiderült, az amerikai diplomatáknak dokumentumokkal bizonyította, hogy Po felesége, Po Ku Kaj-laj (Bo Gu Kailai) előre kitervelten megölte a brit Neil Heywoodot, akivel a családnak üzleti kapcsolatai voltak.

Pót leváltották párttitkári posztjáról, kizárták a politikai bizottságból, és a kommunista párt fegyelmi vizsgálatot indított ellene. Feleségét és bűntársát - a család alkalmazottját - gyilkosság vádjával bíróság elé állították. Az 53 éves asszonyt, aki elismerte tettét, augusztusban felfüggesztett halálbüntetésre, lényegében életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték.

Vang Li-csün Csengtu (Chengdu) városában szeptemberben 15 év börtönt kapott, s közölte: nem kíván fellebbezni.

A párt fegyelmi vizsgálata időközben megállapította, hogy Po komoly fegyelemsértést követett el korábbi tisztségeiben, így akkor, amikor Talien (Dalian) város első embere volt, amikor a kereskedelmi minisztériumot vezette és Csungkingban is. Kiderült, sokakat juttatott jogtalan előnyhöz, s maga és családja is jelentős értékű illegális vagyonra tett szert. Pót más bűncselekményekben való részvétellel is vádolják.

A párt rá vonatkozó végső határozatát a novemberi eleji 18. pártkongresszus előtti központi bizottsági ülésén fogják bejelenteni. Po Hszi-lajt ezt követően állítják majd bíróság elé, s megfigyelők úgy vélik, hosszú időtartamú, 18-22 év közötti börtönbüntetésre számíthat.