Sokan felfigyeltek már arra a jelenségre, hogy ami első pillantásra repülőgéepek utáni szokásos kondenzcsíknak néz ki, még percek múlva sem oszlik szét, mozdulatlanul lebeg a magasban. 

A csíkok azután lassan, folyamatosan szétterjednek 30–60 perc alatt, tejszerű habos felhőmasszát alkotva. Nem, ez nem a megszokott utasszállító légiforgalom sajátja, mint ahogy az sem, hogy egy darabig tömör fehér csíkot húz egy gép, ami aztán hirtelen abbamarad (kifogyott a vegyszertartály!), és a következő pillanatban ugyanaz a gép továbbhalad a normál rövidke halvány kis valódi kondenzcsíkkal a következő szállítmány depóhelye felé véve útját, hogy újabb adag méreg-tonnákat szórhasson szét, mint „kondenzcsíkot”. 

A felső légkörbe permetezett SAG (sztratoszférikus geomérnöki permetezés) – vonalak hosszú órák után terülnek csak szét, amik aztán úgy tűnnek föl, mintha felhők lennének. Aluminium, bárium- és egyéb elemek ezerszer nagyobb értékben fordulnak elő ezekben a felhőkben, mint az normálisan megengedhető lenne. Ezeknek a permeteknek a részecskéi aztán lassan leereszkednek a földre, belepi a talajt, a vizeinket, valamint belélegezhetővé válik. A leereszkedési ráta lassúsága miatt akár egy-két hét is eltelhet, mire a kipermetezett anyag emberközelségbe kerül. 

A sokat szabadban tartózkodók égő szemeket, migrénes fejfájást, szorongást, szabálytalan szívverést, magas vérnyomást és más egészségügyi problémákat tapasztalnak. A csaknem az egész világra kiterjedő vállalkozás az ENSZ nemzetközi felügyelete alatt áll. Az e célra a WHO (ENSZ Egészségügyi Világszervezete)-n belül külön alosztályt hoztak létre, amely koordinálja a NATO katonai gépei és más civilgépek bevetését a Comment projekt keretében. A projekt irányítási struktúrája szigorúan hierarchikus. Információkat csak akkor hoznak nyilvánosságra, ha az a projekt szempontjából elengedhetetlen. A projektben dolgozóknak szerződésben kell titoktartási kötelezettséget vállalni. 

A WHO a projekt áldozatainak számát a program 50 éves időtartama alatt kb. kétmilliárd főre, illetve évente 40 millió emberre becsüli. – Ezek a „mellékhatások” a WHO számára elfogadhatónak tűnnek, figyelembe véve a „klímakatasztrófát”, illetve a gazdasági veszteségeket. Az USA-ban végzett vizsgálat eredménye: a kijelölt területek felett végzett permetezések utáni napokban és hetekben a hosszabb idejű szabadban tartózkodás után megszaporodtak a spontán orrvérzés, légszomj, fejfájás, egyensúlyzavarok, idült fáradtság, gyakoribb influenzajárványok, asztmás rohamok, kötőhártya-gyulladás, rövidtávú memóriaromlás (Alzheimer-kór) jelenségei. 

Kommentár: Egy vélemény a Civil Hírlapból: „Fura módon Magyarországon éppen a NATO-belépéstől számítva jelennek meg az égen a „kondenzcsíkok”. Előtte nem voltak tartósak, a NATO-belépés óta tartósak lettek, és felhőket alkotnak. Régebben nem volt bevonalazva, bekockázva csíkokkal az égbolt, de mostanában hírtelen természetes jelenség kell, hogy legyen a csíkos, kockás égboltozat. Ennyire nem tud megváltozni semmilyen meteorológiai körülmény. Rá lehet legyinteni, már megint egy „összeesküvés-elmélet”, de akit érdekel a valóság, vigyen el bevizsgáltatni friss esővizet, és aztán gondolkozzon: mire készülnek!”