Június óta, egészen az elmúlt hétig küldözgettek különböző vizsgálatokra egy rákos beteget az orvosok – állította a békéscsabai N. István, akinek 68 éves feleségével történt az eset. 

 Évente mentek el laborvizsgálatokra, legutóbb a háziorvos rámutatott: a hölgy borzasztóan lefogyott, valószínűleg rákos. Beutalót kapott a békéscsabai kórházba, ahol megröntgenezték és felfedezték, a tüdő bal alsó lebenyében van egy kóros elváltozás. – Gyulán, a tüdőkórházban beutalót kapott tüdő CT-re, amire másfél hónapot kellett várni, utána koponya CT-re, ami megint két hét volt. Megvizsgálták, a csontban lehet-e áttét. Mivel nem találtak semmit, azt gondolták, talán a májjal lehet valami. A máj MR-re is másfél hónappal később írták be, ahol azt a megállapítást hozták, a tüdővel van a probléma. 

Itt le is írták: a korábban talált 4 centiméteres daganat a hónapok alatt 7 centiméteresre nőtt. N. István elmondta, az eltelt három-négy hónap alatt felesége 8-10 kilogrammot fogyott. Múlt héten mentek vissza a gyulai tüdőkórházba. Beutalót nem kaptak, úgy volt, telefonon értesítik őket. A tervezett vizsgálatot azonban nem végezték el az orvosok, mert kiderült, hogy előtte a véralvadási laborvizsgálatot nem csinálták meg. Mivel nem állapították meg, mi a konkrét probléma, gyógyszert sem írtak fel a doktorok hónapokon át N. Istvánnénak. 

 – Elkértem az összes papírt, mert itt már nem tesznek semmit a feleségemért. Budapestre vittem vizsgálatra és kezelésre. Három hónappal ezelőtt tette le a cigarettát, mikor köhögni kezdett. Mondtam, vizsgáltassa ki magát. Mindig azt fejtegetik: minél hamarabb fordul az ember orvoshoz, annál hamarabb segítenek – panaszkodott a férj, aki nem érti, miért nem lehet előrébb venni a súlyos betegeket. Felesége egyébként 43 évet dolgozott ápolónőként. A gyulai tüdőkórház főorvosa, dr. Vincze Árpád elmondta: ismeri a beteget, aki nem vett részt néhány előírt vizsgálaton, nem egyezett bele a mintavételbe sem. 

Hangsúlyozta: vannak protokollok, amit be kell tartani, hogy kiderítsék, milyen betegségben szenvednek a páciensek. Utána egy bizottság dönt a leletek ismeretében, hogy milyen gyógymódot ajánl, ez a rák esetén lehet operáció, kemoterápia vagy sugárkezelés, esetleg ezek kombináltan. – Előfordul, hogy sokat kell várni egy-egy vizsgálatra – ismerte el dr. Vincze Árpád. Kiemelte: nem az orvosok tehetnek az egészségügy helyzetéről, hogy beutalási rendek, várakozási listák vannak. Csak elszenvedői a rendszer esetleges hibáinak.