Magyar, cseh, szlovák és szlovén növénykompozíciót láthatnak az érdeklődők, valamint magyar és külföldi szakmai bemutatókon is részt vehetnek a Bonsai és Suiseki Mustra című kiállításon és vásáron szombaton és vasárnap az érdi Városi Galériában. 

Marczika András kertészmérnök, a kiállítás főszervezője elmondta az MTI-nek, hogy több külföldi rendezvényen vett már részt a Marczika Stúdió, innen jött az ötlet, hogy Magyarországon is szervezzenek egy ilyen kiállítást.

Céljuk egyrészt, hogy összehozzák a magyar és a környező országokban tevékenykedő bonszájkertészeket, suisekigyűjtőket és a kiállítókat. Másrészt pedig, hogy bemutassák a közönségnek, mit jelent a művészi színvonalú bonsai elkészítése.

A bonszájok mellett szujszekiket, vagyis a természetben megtalálható hegyek, hegyformák és természeti képződmények kicsinyített másait is megtekinthetik az érdeklődők.

Külföldi meghívottak is érkeznek a kiállításra, ők a kerámiatálakban elhelyezett kisméretű fák kialakításáról, gondozásáról tartanak előadást és bemutatót.

Szombat délelőtt a japán műhelyekben tanult Adriano Bonini olasz bonsai nagymester mustrálja végig a kiállított fákat és mondja el róluk véleményét.

A Párhuzamos demók elnevezésű programon Adriano Bonini, a szlovák Václav Novák, az Európai Bonsai Szövetség alelnöke és Papp Sándor, a Marczika Stúdió művészeti vezetője a színpadon egy időben alakít ki három különböző bonsai fát, és bemutatja, hogy előnevelt bonsaiokból, valamint olyan kerti alapanyagokból, amelyek korábban nem voltak bonsaiként nemesítve, hogyan készíthetők el a kicsiny fák.

Vasárnap a workshopon Adriano Bonini iránymutatásokkal segít a részvevőknek abban, hogyan kell metszeni vagy éppen drótozni a növényeket.

Marczika András arról is beszélt, hogy a közönség sok eredeti, japánból származó fát is láthat majd, de lesznek saját szaporításból származó apró termetű növények is. "Vannak olyan fák, amelyek több száz évesek és meg lehet őket vásárolni mint műtárgyakat" - hangsúlyozta.

A kiállított fák mellett a látogatóknak lehetőségük lesz magyar és külföldi bonsaiművészek alkotásait is megvásárolni.

A kiállítás és vásár szombaton és vasárnap 10 órától várja a látogatókat.