Az idősebb generáció szakemberek közreműködésével adja át tudását a gyerekeknek a Nógrád megyei Szurdokpüspökiben indult hagyományőrző program keretében; az óvodások és iskolások képző- és előadóművészetet tanulnak így, de meg akarják őrizni a palóc nyelvjárást és a tájszavakat is. 

Bottyán Katalin, a program szakmai vezetője pénteken az MTI-nek elmondta: Szurdokpüspöki önkormányzata 30 millió forintot nyert erre a célra a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) pályázatán, ez a pénz teljes egészében fedezi a kiadásokat.

Az október közepén indult projekt keretében két kreatív területen tartanak foglalkozásokat 27 hónapon keresztül: a képzőművészeten belül grafikával, festészettel és tűzzománccal, az előadóművészetben pedig néptánccal és színjátszással foglalkoznak.

A nyolc csoportot pedagógusok és kortárs művészek vezetik, munkájuk eredményéről évente négy alkalommal bemutatókon adnak számot, méghozzá úgy, hogy helyi, kistérségi, megyei és országos szinten is bemutatkoznak.

Bottyán Katalin elmondta: a néptáncosok szurdokpüspöki, illetve palóc koreográfiák alapján tanulják a táncokat, és a színjátszásban is olyan elemek jelennek meg, mint a fonó vagy a szüreti mulatság.

Együttműködő partner a programban a jobbára idősebbekre építő Szurdokpüspöki Hagyományőrző Együttes, ők, és más helyi hagyományőrzők is foglalkoznak majd a gyerekekkel. A színházi próbákra például meghívnak a palóc nyelvjárást jól beszélő időseket, akik a kiejtésben és a tájszavak felelevenítésében segíthetnek.

Minden csoport felkeresi a faluban létrehozott Múltunk házát, ahol szintén az öregek beszélnek a régi életről, ők mondják el, melyik fiókba kellett tenni a fehér kendőt vagy a színes viseletet, és hogy hívják a viselet egyes darabjait.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló programban műtermet és próbatermet alakítanak ki az iskolaidőn kívüli foglalkozások számára. A generációk közötti napi kapcsolatot azzal is megteremtik, hogy a próbatermet a jakabfalvi településrészi idősek napközi otthonában hozzák létre, ilyen módon is az élő helyi tudásra támaszkodhatnak a gyerekek - mondta Bottyán Katalin.

A program részeként Szurdokpüspöki gyermeknevelésének történetét kutatja és mutatja be júniusban helytörténeti kiadványban Szomszéd András nyugalmazott főlevéltáros, a könyvtárat pedig 750 ezer forint értékben szakkönyvek beszerzésével segíti a pályázat.