(MTI) - Péntektől november közepéig pályázhatnak civil szervezetek arra a két svájci támogatási alapra, amelyeket az Európai Unió tagállamai közötti gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséért nyitott meg az államszövetség - közölte az Ökotárs Alapítvány csütörtökön az MTI-vel.

A pályázati rendszert partnereivel együtt működtető alapítvány közleménye szerint az összesen mintegy 1,3 milliárd forintos támogatást a következő három évben osztják szét.
Svájc a Civil alappal olyan, Észak-Magyarországon vagy Észak-Alföldön bejegyzett civil szervezeteket kíván segíteni, amelyek szociális szolgáltatásokra vagy környezeti kérdések megoldására fordítanák az összeget, tevékenységüket legalább két éve folytató önszerveződő és önkormányzó szerveződések (egyesületek és alapítványok), továbbá függetlenek az állami intézményrendszertől.
Az Ösztöndíj alap célja olyan komplex projektek támogatása, amelyek hátrányos helyzetű diákokat segítenek középfokú tanulmányaik elkezdésében vagy folytatásában. Az ösztöndíjak odaítélése pályázati úton kiválasztott végrehajtó szervezet(ek) feladata lesz. A Civil alapot várhatóan három, az Ösztöndíj alapot csak egy alkalommal hirdetik meg. A pályázatokat a www.svajcivil.hu oldalon található adatlapon lehet benyújtani november 12-én éjfélig.