Hatos Gábor 74 kilós szabadfogású birkózó londoni ötödik helyezettből olimpiai bronzérmes lehet, miután a harmadik helyért rendezett mérkőzésen őt legyőző üzbég Szoszlan Tyigijev doppingmintája pozitív lett. 
A 28 éves sportoló az MTI érdeklődésére szerdán elmondta, már három hete tud az esetről, de ma délután hívta fel Hegedűs Csaba, a magyar szövetség elnöke, hogy a nemzetközi szövetség elnöke tájékoztatta őt Tyigijev pozitív doppingtesztjéről, így minden bizonnyal megvan neki a bronzérem. Gáspár Tamás, a magyar szövetség igazgatója úgy fogalmazott, valóban tudomásuk van arról, hogy Tyigijev londoni mintájában tiltott szert találtak, de hivatalos írásos értesítést erről még nem kaptak. 

Az idén és tavaly Európa-bajnoki, 2010-ben pedig világbajnoki bronzérmes magyar birkózó elmondása szerint Tyigijev a B próba elvégzését sem kérte, így nem lehet különösebb akadálya, hogy megkapja a medált, de hozzátette: majd akkor nyugszik meg teljesen, amikor át is veheti. "Mostanáig kétségek között voltam, most azonban kicsit megnyugodtam. 

Persze bánt, hogy nem a dobogón vehettem át a bronzot, a lényeg azonban, hogy valóra válhat az álmom, azaz olimpiai érmes leszek. Azt azért elárulom, az ötödik helynek is örültem, azt is hatalmas teljesítménynek és kiváló eredménynek ítéltem" - mondta a szombathelyi sportoló. Hatos megjegyezte, úgy érzi, most visszakapta a sorstól azt, amit 2008-ban elvett tőle, a pekingi olimpián ugyanis sérülés miatt nem indulhatott. A magyar olimpiai csapat 8 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzérmet nyert Londonban, Hatos Gáboré lenne a hatodik bronz. Hatos bronzmeccse Hatos Gábor elvesztette a bronzmérkőzést az üzbég Szoszlan Tyigijevvel szemben a szabadfogású birkózók 74 kg-os súlycsoportjában, így ötödik helyen zárt a londoni olimpia pénteki versenynapján. 

Az idén Európa-bajnoki, 2010-ben pedig világbajnoki bronzérmes magyar birkózó kínai és kazah ellenfelét legyőzte, majd az elődöntőben kikapott a kétszeres vb-ezüstérmes iráni Szaed Gudarzitól. A bronzmeccsen a vigaszágról érkező, orosz születésű Tyigijev volt az ellenfele, aki azóta, hogy Pekingben ezüstérmet szerzett, szinte alig versenyzett. Tyigijev Londonban egy görög birkózó legyőzése után vereséget szenvedett Gudarzitól, majd a vigaszágon nyert a Pekingben harmadik Kiril Terzijev ellen. A harmadik helyért rendezett összecsapásra az 55 kg-osok eredményhirdetése után került sor a dobogó melletti szőnyegen. Másfél perc telt el a találkozóból, amikor Tyigijev egy gyors lábra támadással földre vitte Hatost és mögékerülésért egy pontot kapott. 

A menet végén a magyar versenyzőnek majdnem sikerült kibillentenie riválisát, de az üzbég kihúzta a hátralévő időt. A második két percben Hatos folyamatosan ment előre, Tyigijev teljesen passzív volt. Akció nélkül telt el a menet. A pirosmezes üzbég sorsolhatott, s a piros golyót húzta ki, ami azt jelentette, hogy ő volt a kedvezményezett, s átkarolhatta Hatos lábát. Hatos hiába védekezett, Tyigijev ledöntésért megkapta a menet megnyeréséhez, s így a győzelemhez szükséges pontot. "Jól kezdtem a versenyt, aztán jött az iráni, akivel már többször birkóztam, s most kikaptam" - értékelte akkor teljesítményét a 28 éves Hatos. 

"Utána próbáltam fejben összeszedni magam, hosszú volt egytől nyolc óráig folyamatosan bemelegíteni, koncentrálni. Nagyon bánt, hogy a végén a sorsolás nem nekem kedvezett, mert úgy érzem, a harmadik menet meglett volna, már nagyon elfáradt az üzbég. Stabil, rutinos versenyző, aki évekig nem birkózott, most hozták vissza." Hozzátette: nagyon szomorú az elvesztett bronzmeccs miatt, de örül, hogy általa most már a szabadfogásúaknak is van pontot érő helyezése. "Az is nagy dolog, hogy kijutottam az olimpiára" - mondta Hatos, aki Pekingben fülgyulladás miatt nem indulhatott el. "Lesz bennem annyi tűz, hogy a következő játékokat is megcélozzam." 

A birkózóválogatottból a kötöttfogású Lőrincz Tamás (66 kg) ezüst-, Módos Péter (55 kg) bronzérmet szerzett. Eredmények: a bronzmérkőzéseken: Szoszlan Tyigijev (üzbég)-Hatos Gábor 1-0, 1-0 Gyenyisz Cargus (orosz)-Matthew Judah Gentry (Kanada) 1-0, 2-0 a döntőben: Jordan Burroughs (amerikai)-Szaed Gudarzi (iráni) 1-0, 1-0 Pályafutása Hatos Gábor (Eger, 1983. október 3.) világ- és Európa-bajnoki bronzérmes magyar birkózó. A Haladás VSE versenyzője. 1998-ban a serdülő szabadfogású birkózó világbajnokságon kiesett. A 2001-es Eb-n kiesett a versenyből. 2003-ban a junior világbajnokságon bronzérmes lett. 

A 2004-es Eb-n kiesett. Az olimpián 66 kg-ban indult és 15. lett. A következő évben már 74-kg-ban lett helyezetlen az Eb-n. A világbajnokságon 66 kg-ban indulva sem volt sikeresebb. A 2006-os Eb-n 74 kg-ban harmadik helyen végzett. A világbajnokságon kiesett. 2007-ben az Eb-n helyezetlen volt. A világbajnokságon hetedik volt, ami olimpiai indulásra jogosította. A 2008-as Eb-n kiesett. Az olimpia alatt, Pekingben fülkagylógyulladása miatt kórházba került és nem indulhatott a versenyen. Helyette Veréb István szerepelt. 

A 2009-es Eb-n hetedik volt. A birkózó vb-n kiesett. A következő évben kilencedik lett az Európa-bajnokságon. A moszkvai világbajnokságon bronzérmes lett. 2011-ben az Európa-bajnokságon lett harmadik. Az ob-n könyöksérülés miatt nem indult. A világbajnokságon kiesett. A 2012-es Európa-bajnokságon újabb bronzérmet nyert. A kínai selejtezőn olimpiai kvótát szerzett.