A mosonmagyaróvári és mosonszolnoki üzemben több mint 7 millió autóra készültek visszapillantó tükrök tavaly szeptember óta. Ezzel Európa legnagyobb tükörgyártó cége lett az SMR Hungary Bt. Az SMR Hungary Bt. az indiai Samvardhana Motherson Group magyarországi vállalata, mely a Samvardhana Motherson Reflectec és Európa legnagyobb jármű-visszapillantó tükör gyára. 

A tavaly 6,2 milliárd forintos beruházással elkészült gyár kivitelezésének megkezdése előtt egy évvel már az üzem ötven százalékának kapacitására volt megrendelése a cégnek. Az új mosonmagyaróvári üzem megnyitásakor az SMR Hungary kétszázötven új munkahely teremtésével és évi 3,5 millió autóhoz szükséges tükör gyártásával számolt. A tavalyi év adatai azonban azt mutatják, a tervezettnél lényegesen nagyobb növekedést ért el az SMR Hungary. Az elmúlt időszak eredményeiről és a jövőbeli tervekről is beszélt a Kisalföldnek Tibori Pál Levente, az SMR Hungary Bt. vezérigazgatója. – Kétszázötven munkahellyel és évi hétmillió tükörrel számoltak az első évben a mosonmagyaróvári üzemben. 

A válság ellenére sikerült tartaniuk ezt a vállalást? – Igen, sőt, a vállalat teljesítménye az egy évvel ezelőtti előrejelzésekhez képest lényegesen nőtt. Míg Magyarországon a cégek általában megrendeléshiánnyal küzdenek, addig az SMR Hungary vezetésének fő feladata volt, hogy a folyamatosan növekvő vevői igények gazdaságos és hatékony kielégítéséhez alakítsa a vállalat szerkezetét és a működés folyamatait. A mosonmagyaróvári gyár termelése több mint huszonöt százalékkal magasabb az eredeti tervekhez képest. Négyszáz körüli dolgozói létszámmal számoltunk. Ebből kétszázötven új munkatárssal az első évben. 

Ehhez képest jelenleg több mint hatszázan dolgoznak az üzemben. Ehhez hozzájárult az, hogy termelési optimalizálási átszervezéseket is végrehajtottunk. A vállalat életében az elmúlt esztendő az új telephelyek beindulása és a stabilizáció éve volt. Teljesen megváltozott ugyanis a cég struktúrája. Két további telephellyel bővültünk. Először a hegyeshalmi logisztikai központot, majd a mosonmagyaróvári üzemet hoztuk létre. A stabilizáció éve pedig azért volt, mivel összeállt egy olyan szervezet és vezetés, amely a már négy településen működő egységeket sikeresen működteti és irányítja. – Jelenleg hány típushoz gyártanak visszapillantó tükröket Magyarországon? – Szinte az összes európai autógyártónak szállítunk tükröket. Gyakorlatilag minden harmadik-negyedik európai autóra Magyarországon gyártott, tőlünk származó tükröket szerelnek. 

Emellett az SMR Magyarországról nem csupán Európába, hanem az amerikai és ázsiai kontinensekre is szállít. Büszkék lehetünk arra, hogy a 2012-es év legfontosabb új modelljeihez, a Volkswagen Golf 7-eshez, a Mercedes A és B osztályhoz, az Audi 3-ashoz, illetve a BMW 1-es és 3-as szériájához az SMR Magyarország szállítja a visszapillantó tükröket. Mottónk a minőség, az emberi erőforrások és a folyamatok tökéletesítése, valamint a hatékonyság, gazdaságosság és fenntarthatóság. A vállalat alapelve, hogy a minőséget nemcsak ellenőrizni kell, hanem minőséget kell gyártani. Hibák mindig adódnak, de fontos, hogy ezeket felismerjük, megtegyük a szükséges intézkedéseket és a megoldásokra koncentráljunk. 

A gépek és folyamatok mellett a jól képzett munkaerő is döntő szerepet játszik ebben. – A nyugati határszélen azért nem egyszerű a kellő számú munkaerőt megtalálni... – Valóban nem volt egyszerű. Annál is inkább, hiszen a létszámunk a négy telephelyen összesen már meghaladja az ezerhétszázat, a mosonmagyaróvári üzemben több mint hatszázan dolgoznak. Úgy vélem, a cég sikerének alapja a motivált munkaerő megnyerése és folyamatos továbbképzése. A vállalat kollektívája az eltelt egy év alatt igazi csapattá kovácsolódott. Köszönhető ez a számos rendezvénynek is, mint például a sárkányhajóversenyen való részvétel, a már hagyományosnak mondható családi nap, az első alkalommal megrendezett horgászverseny, a decemberi focibajnokság vagy a karácsonyi bál. 

Fontos ez a csapatszellem, hiszen ennek segítségével haladhat a cég előre és javíthat eredményein. Ugyancsak ezért tartom fontosnak, hogy az SMR minél jobban és szélesebb körben kapcsolódjon be Mosonmagyaróvár társadalmi életébe és annak meghatározó részévé váljon lépésről lépésre. Részvételünk, megjelenésünk a helyi rendezvényeken különösen fontos. Szeretném, ha a mosonmagyaróvári és környékbeli vállalkozásokkal, munkáltatókkal is ki tudnánk alakítani együttműködést és konzultációt. – Miként látja az elkövetkezendő évek eredményeit? 2014-re a tavalyi forgalmuk megduplázására készülnek. Sikerülhet elérni ezt a célt? 

– A következő év is nagy kihívásokat tartogat számunkra a bizonytalan európai gazdasági helyzet miatt. Nekünk azonban a jó eredményekkel folyamatosan felül kell múlnunk a piaci elvárásokat és biztos vagyok benne, hogy kemény erőfeszítéseinknek köszönhetően túlszárnyaljuk a saját terveinket is. 2013-tól az SMR mosonmagyaróvári gyárában készülnek a Porsche Macan és Spider visszapillantó tükrei. A Porschénak eddig nem voltunk beszállítói, így munkánknak egy újabb elismerése ez a megrendelés. 

Ráadásul a tükröket a SMR magyarországi mérnökei tervezik. – Hosszabb távú stratégiaként határoztuk meg még az elmúlt évben, hogy a forgalmunkat 2014-ig megduplázzuk. A mosonmagyaróvári gyár kapacitásának kihasználtsága jelenleg körülbelül hatvanöt százalékos. Két év múlva szeretnénk elérni a száz százalék közelit. Már az elmúlt évben is ötven százalékkal több visszapillantó tükröt gyártottunk, mint 2011-ben. Több mint hétmillió autónak készültek tükrök a mosonmagyaróvári és mosonszolnoki üzemben tavaly szeptember óta. Európa legnagyobb tükörgyártó cége lettünk, de azért, hogy az első helyen maradjunk, továbbra is meg kell küzdenünk.