Az élelmiszeripar botrányoktól hangos. Hol vírusfertőzött élelmiszerről hallunk ebben-abban a bevásárlóközpontban megvásárolható élelmiszerekről, máskor a régen legfeljebb hírből ismert ételallergiával kell szembesülnünk, és magyar gabona állapotáról is ijesztő információk látnak napvilágot. 

Részben ezek miatt is megnőtt az igény a bio- és natúr élelmiszerekre, hiszen az egészség egyik alappillére a megfelelő táplálkozás. A gabonalisztek akkor sem szerencsések, ha a nagymértékű fertőzöttségről szóló hírek rosszindulatú pletykának bizonyulnak. A sikérfehérje, ami a gabonaliszteket ragadóssá teszi, egyre több emberből vált ki allergiát vagy érzékenységet, ezt gluténallergia, lisztérzékenység vagy cöliákia néven ismerhetjük. Akinek gyakran vannak puffadással, hasmenéssel járó emésztési problémái, érdemes szakemberhez fordulni akkor is, ha gyerekkorában egyáltalán nem jelentkeztek ilyen tünetek. 

Sajnos a gluténallergia nem minden esetben kimutatható, sokszor csak rejtetten jelentkezik, például akkor, ha a glutén két összetevője, a gliadin is a glutanin közül csak a gliadinra érzékeny valaki. Ilyenkor a tünetek is enyhébbek, és akár székrekedés is előfordulhat. Akárhogy is, a teljes kiőrlésű gabonatermékek sem jelentenek megoldást, minden esetben a gabona élethosszig tartó elkerülése a megoldás. A Nature Cookta termékcsalád lisztjei kiváló alternatívát jelentenek a gabonalisztek helyett. A jelenleg a kínálatban szereplő kókuszliszt, gesztenyeliszt, szezámmagliszt, tökmagliszt, lenmagliszt és mákliszt mellett tervben van újabb lisztek forgalmazása is. 

Közös jó tulajdonságuk, hogy még a lisztté őrlés előtt az alapanyagokat zsírtalanították. Ezzel az eljárással a Nature Cookta lisztek alkalmassá válnak a sütés-főzésre, mert a zsírtalanítással az omega-6 zsírsav tartalom is lecsökkent, ami magas hőmérsékleten gyulladáskeltő anyaggá alakul a szervezetben, valamint - szintén a zsírtalanítás miatt - a lisztek beltartalmi értéke körülbelül 30 %-kal magasabb, mint az alapanyagoké. A Nature Cookta lisztek fehérjetartalma igen magas, emiatt vegetáriánusok és vegánok is bátran fogyaszthatják őket. Mindegyik liszt kiváló vitamin- és ásványi anyag forrás is, így a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás fontos alapanyaga. 

A termékcsalád lisztjeinek kivétel nélkül magas a rosttartalmuk is, ezzel egyrészt javítják a bélműködést, a szív- és érrendszert, illetve a szervezet vércukorszintjét is karban tartják. Szintén a lisztek rosttartalma fokozza a jóllakottság érzését, és ezért a fogyasztók később érzik szükségét az evésnek, ezzel (és az alacsony kalória- és nettó emészthető szénhidráttartalommal együtt) tökéletesen beleillik a testsúlycsökkentő programok, fogyókúrák és a paleolit étrend élelmiszereibe. A termékcsalád minden tagja sokrétűen felhasználható, süthetünk, főzhetünk, sőt, mivel nagy mennyiségben képesek folyadékot és zsiradékot felvenni, sűríthetünk is velük. Bizonyos receptekben 100 %-ban felhasználhatóak fehérlisztek helyett, máskor érdemesebb keverni őket más nem gabonából készült lisztekkel. 

Ha a süteményekhez csak Nature Cookta lisztet használunk, a receptben ajánlott mennyiségnél eggyel több tojást használjunk, hogy ne morzsálódjanak túlzottan. A kókuszliszt és a gesztenyeliszt ugyan külföldről származik, de ahol lehet, a Nature Cookta lisztek lehetőség szerint magyar alapanyagból, a szezámmagliszt, a tökmagliszt, a lenmagliszt és a mákliszt is itthon készül, ezzel is a hazai élelmiszeripart támogatva. Amennyiben még több információt szeretne a Nature Cookta termékcsalád lisztjeiről, nézzen be a www.naturecookta.hu weboldalra, ahol mind a termékcsaládról, mind az egyes lisztekről pontos leírást talál. Ha megvásárolni szeretné az említett liszteket, ráadásul a bioboltok árfekvéséhez képest kifejezetten baráti áron, regisztráljon a www.biobolt.e-tar.hu webboltban!