A megújuló Nagyerdei stadionban 150 négyzetméteres bemelegítő pálya, több öltöző, konferenciaterem, Loki-shop és múzeum is lesz. 

A Nagyerdei stadion rekonstrukciója volt a téma a Debrecen Televízió Köz-ügy című műsorának csütörtök esti adásában. Papp László alpolgármester elmondta, hogy bár pillanatnyilag nincs túl nagy látszata a munkának, a projekt a tervek szerint halad.

- Az eredetileg kitűzött céloknak megfelelően folyik a stadion fejlesztése, annak ellenére, hogy jelenlegi egy nem túl látványos szakasz – jelentette ki Papp László.

Az alpolgármester kiemelte, joggal mondják az emberek, hogy évek óta, csak beszélnek a stadionról, de még egy kapavágás sem történt, hiszen egész addig, amíg nem volt mögötte egy állami költségvetési támogatás, addig ez csak egy álom volt Debrecen számára.

- A tavalyi volt az első olyan esztendő, amikor már költségvetési forrás volt a debreceni stadion mögött, ekkortól kapott érdemi lendületet a stadionfejlesztés. 2011 novemberében kötötte meg a magyar állammal az NSR Kft. – a beruházó cég – az első támogatási szerződést, ezt követően pályáztatták meg a tervezői állásokat, vették fel a tervezőket, majd 2012 januárjában elkezdték a munkát. Április közepére elkészült a koncepcióterv, amit bemutattunk a sajtónak, ekkor lehetett először látni, hogy miként nézhet majd ki az új debreceni stadion. A koncepcióterv jóváhagyását és elfogadását követően július közepére elkészültek az engedélyes tervek. Sőt, ezzel párhuzamosan már a tendertervi folyamatok is elindultak, és augusztus végére, szeptember elejére a tendertervek is elkészülnek. Ezzel együtt egy költségelemzés is folyamatban volt, hiszen a tervezői képzelet néha határtalan, de a realitások gátat szabnak. Ennek ellenére azt gondolom, hogy abból az összegből, amit a kormány jóváhagyott fejlesztésre, a legjobb tartalmat tudjuk kihozni – vélekedik Papp László.

Az új Loki-pálya egy olyan multifunkcionális stadion lesz, ami a sport mellett a kikapcsolódási és a szórakozási lehetőségeket is magában foglal majd. Az alpolgármester kifejtette, hogy a tervezésnél az volt az elsődleges szempont, hogy a stadion megfeleljen az UEFA 4-es kategóriájának. Ezért volt fontos, hogy a múlt héten itt járt a városban az UEFA létesítmények fejlesztéséért és akkreditációjáért felelős szakembere, aki megtekintette a terveket, majd azt mondta, hogy a stadion megfelel az UEFA előírásainak.

- A pálya fűthető lesz, ami azt jelenti, hogy bármilyen hideg lesz télen, a pálya szintjén 6 fok körüli hőmérséklet lesz, így nem fagy meg a fű, ez nagymértékben segíti a pálya minőségének megóvását. A stadion egy többcsapatos torna lebonyolítására is alkalmas lesz majd. A sport épületrésznek lesz egy 370 négyzetméteres csak a Lokit kiszolgáló blokkja, ebben lesz egy 150 négyzetméteres bemelegítő pálya – az egyik külföldi látogatás során láttunk egy a debrecenihez hasonló méretű stadionban egy ilyen bemelegítő pályát, ami visszaadja a kinti pálya hangulatát, a falakon a tömött nézőtér fotói láthatók –, emellett lesz egy öltözőblokk megfelelő rehabilitációs és sportorvosi funkciókkal. Ezen kívül helyet kap még három teljes értékű öltöző, így rendezhetnek majd többcsapatos tornákat is. A sajtó számára egy 300 négyzetméteres sajtótér áll majd rendelkezésre a legmodernebb technikai felszereltséggel, valamint lesz egy 220 négyzetméteres 140 fő befogadására alkalmas terem a sajtótájékoztatóknak, konferenciáknak. Ebben a részben helyezik el a Loki központi irodáit is. Ezen kívül lesz még egy 7000 négyzetméteres kereskedelmi felület, ami biztosítja majd a stadion fenntarthatóságát. Ebben kap helyet a Loki-shop, valamint a Loki 110 éves történetét bemutató múzeum – sorolta Papp László.

Az idei év további munkáiról az alpolgármester elárulta, hogy bármennyire is szeretnék siettetni a munkát, és kezdenék már a bontást, most az egész projekt legmeghatározóbb része, a tervezés folyik, ami minden további munkát meghatároz.

- A múlt héten volt a folyamat egyik legfontosabb momentuma, amikor a központi tervtanács megvizsgálta a stadion terveit, és bizonyos ajánlásokkal elfogadta. A jövő héten dönt a pláza bizottság a stadionról, de úgy gondolom, hogy ez a része is rendben lesz. Ezután folytatódik az engedélyezési eljárás, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor még idén szerződést köthetünk a kivitelezővel, és akár a tényleges munka is megindulhat – mondta el Papp László alpolgármester.
Dehir