Napjaink vegyi anyagokkal övezett világában egyre népszerűbbé válnak azok a természetes anyagokat alapul vevő szépítőszerek, melyek amellett, hogy az emberi egészégre nézve kisebb kockázatot rejtenek magukban, a környezetet is kevésbé terhelik. Blogomban natúr- és biokozmetikai termékek ismertetése mellett természetes és könnyen beszerezhető szépségápoló anyagokat (közönséges gyógynövényeket, élelmiszereket) is be fogok mutatni. Célom nem a kemiáliák használatától való elrettentés, sokkal inkább alternatív szépségápolási módszerek megismertetése, melyek akár a megszokott helyett, akár azok használata mellett alkalmazhatók.

Natúr, vagy bio?

A natúrkozmetikum és biokozmetikum kifejezések köznyelvi használatát némileg homály övezi, sokan azt gondolják, hogy ezek vegyszermentesek, nem károsak az egészségre, sőt csakis jótékony hatásaik lehetnek. Az igazságtól ezek a megállapítások nem állnak távol, ám pontosításra szorulnak. A biokozmetikum jelzőt hazánkban csak a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által minősített, annak szigorú kritériumait betartó termékek nyerhetik el. A bio jelző alapvetően azt takarja, hogy a termék alapanyagainak 95%-a ökológiai gazdálkodásból származik, ezen felül az összetevőkre is szirogú kritériumok vonatkoznak. A natúrkozmetikumot már nem ilyen egyszerű definiálni, mivel ahányféle minősítő szervezet, annyiféle kritériumrendszer létezik. Alapvető szempont mindegyik esetében, hogy az emberi egészségre magas kockázatot jelentő vegyianyagoktól mentesek és nem tartalmaznak génmódosított szervezetekből származó alapanyagokat. A natúrkozmetikumokat minősítő szervezetekről, minősítési szempontjaikról egy későbbi blogbejegyzésben ejtek szót.

Veszélyes vegyianyagok?

Sokan úgy gondolják, hogy az egészségünkre kockázatot jelentő vegyianyagok kozmetikai termékekben való használatát tiltják, illetve korlátozzák. Ez alapvetőan igaz, ám a helyzet ennél árnyaltabb. A kozmetikumokban használt kemikáliák csoportjairól, illetve lehetséges humánegészségügyi kockázataikról egy későbbi blogbejegyzésben ejtek szót.

A vezérkép forrása: http://guide-healthtips.com/wp-content/uploads/2011/06/Natural-Cosmetics.jpg
Tihon Orsolya