Mivel a natúrkozmetikumok egyre növekvő népszerűségét a hagyományos kozmetikai készítményekben található vegyi anyagok ellen szóló érvek okozzák, mintegy a téma jelentőségének bemutatására most néhány – hétköznapi kozmetikumokban is megtalálható, ám emberi egészségre potenciális veszélyt rejtő – kemikáliáról, valamint hatásaikról írok néhány gondolatban.

Az egyik legnívósabb, natúrkozmetikumokról szóló hírekkel foglalkozó magazin, a naturalcosmeticnews.com oldal által megjelentett, mérgező hatású vegyi anyagokról szóló cikk olyan kozmetikai összetevőkről számol be, melyeknek valamilyen káros hatása lehet az emberi egészségre.

Az egyik veszélyforrás lehet a szintetikus illatanyagok csoportja, melyek Fragrance vagy Parfum néven kerülnek feltűntetésre a csomagoláson, és számos vegyülettípust foglalhatnak magukba. Ezek közül a cikk a ftalátokat emeli ki, melyek a hormonrendszert zavaró hatású anyagok, ún. EDC-k.

A parabének, melyeket tartósítószerként alkalmaznak kozmetikumokban (sőt, még az élelmiszeriparban is) szintén EDC-k.

A karbamidok (diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, DMDM hydantoin vagy sodium hydroxymethyl-glycinate) olyan tartósítószerek, melyekből formaldehid képződik, s kontakt dermatitiszt okozhatnak.

Az 1,4-dioxán rákkeltő (karcinogén) hatású, etoxilált anyagok esetében jelenik meg. Ha el akarjuk kerülni a dioxán használatát, az összetevő-lista alábbi elemei kerülendők: myreth, oleth, laureth, ceteareth, PEG (polyethylene glycol), polyethylene, polyoxyethylene, és oxynol.

A kőolaj-származékok (petrolatum, mineral oil, paraffin) meggátolják a bőr légzését és eltömíthetik annak pórusait.

A fényvédőszerek közül az oxybenzone és az octyl methoxycinnamate szintén EDC-ként viselkednek, a natúrkozmetikumokban alternatívájuk a titanium-dioxide és a zinc-oxide.

A triclosan és a chlorphenesin elnevezésű antibiotikumok kozmetikumokban is használatosak, s elsősorban környezeti problémákat okozhatnak azáltal, hogy nem bomlanak le és rezisztens baktériumok kialakulásához vezethetnek.

A szintetikus, kőszénkátrányból előállított színezékek állatokon végzett tesztek alapján karcinogén hatásúak. Nehézfém-sókat tartalmaznak, ezért irritatív hatásúak lehetnek. Jelölésük: FD&C vagy D&C egy szín és egy szám.

A disodium EDTA és a tetrasodium EDTA biológiai úton nehezen lebonthatók, így elsősorban a környezetre veszélyesek.

Forrás: http://www.naturalcosmeticnews.com/toxic-products/list-of-15-toxic-chemicals-to-avoid-in-personal-care-products/

Vezérkép forrása:
http://www.printablesigns.net/preview/Danger_Hazardous_Chemicals
Tihon Orsolya