Az Állami Számvevőszék 2012. I. félévi ellenőrzési tervében foglaltak szerint befejezte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság helyszíni ellenőrzését, amely 2010. június 4-e és jú-nius 15-e között történt.

A helyszíni ellenőrzés a megyei felügyelőségek szakmai irányítását ellátó Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságára (NFH) terjedt ki. A szabályszerűségi ellenőrzés során vizsgáltuk, hogy 2011. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló megbízható és valós képet ad a vagyoni és pénzügyi helyzetről, továbbá a 2007-2011. évekre vonatkozóan a szervezeti felépítés, működés és a belső szabályozási rendszer összhangban voltak a feladatokkal és a hatályos jogszabályokkal. A számvevők az NFH irányítási, döntéshozatali és ellenőrzési rendszerének szabályozottságát és szabályszerű működését vizsgálták. Az ellenőrzés kiterjedt az NFH rendelkezésére bocsátott, a közszolgálati feladatai ellátásához kapott működési célú és egyéb támogatásokkal történő törvényes gazdálkodásra. Az egyes ellenőrzési programpontokhoz kapcsolódóan megvizsgáltuk az ÁSZ korábbi ellenőrzéseinél tett javaslatainak hasznosulását.

A szabályszerűségi ellenőrzéssel összefüggésben az NFH szervezeti felépítésével, illetve feladatellátásával szemben támasztott követelményekből indultunk ki. Az éves tervezés és feladat-meghatározás mellett ellenőriztük a fogyasztóvédelmi politikák érvényesítését és az ennek érdekében tett intézkedéseket is. Elemeztük az NFH belső szabályzatait, tervezési tevékenységét, éves költségvetéseit, éves terveit és programjait, a minisztérium által meghatározott elvárások teljesítését.

Az ellenőrzés során szerzett tapasztalatainkról, következtetéseinkről és javaslatainkról számvevőszéki jelentéstervezetet készítettünk, amelyet az elnöki értekezlet 2012. július 11-én megtárgyalt.