Az Állami Számvevőszék 2012. I. félévi ellenőrzési tervében foglaltak szerint befejezte a Magyar Állami Földtani Intézet (MÁFI) és az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet (ELGI) helyszíni ellenőrzését, amely 2010. június 4-e és június 15-e között történt.

A vizsgálat során értékeltük a 2011. évi költségvetés végrehajtásáról készült intézményi beszámolók megbízhatóságát, illetve ellenőriztük az intézmények 2007-2011. évek közötti feladatellátásának és a gazdálkodásának szabályszerűségét.

A szabályszerűségi ellenőrzés keretében minősítettük az intézmények 2011. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámolók megbízhatóságát a vagyoni és pénzügyi helyzetről. A helyszíni ellenőrzést lefolytató számvevők értékelték az intézmények 2007-2011. évek közötti feladatellátásának szabályszerűségét az alapító okiratok, szervezeti szabályzatok és a felügyeletet gyakorló minisztériumi intézkedések függvényében. Megvizsgáltuk, hogy az intézmények a tevékenységük szabályozásakor figyelembe vették-e a jogszabályban előírtakat, a külső tényezők hatására miként változtak a gazdálkodás feltételei és megfelelően alakították-e ki a feladatok ellátásához szükséges belső szabályzatokat. Az ellenőrzés kiterjedt a gazdálkodás szabályszerűségére, a gazdálkodási folyamatba épített belső kontrollokra, továbbá az intézmények működésének gazdálkodási stabilitására és a költségvetések és azok teljesítésének pénzügyi egyensúlyi fennállására. A gazdálkodás belső kontrollrendszerének eredményességéről a 2007-2011. évi könyvelési tételek mintavételes ellenőrzésévek győződtünk meg.

Az ellenőrzés során szerzett tapasztalatainkról, következtetéseinkről és javaslatainkról számvevőszéki jelentéstervezetet készítettünk, amelyet az elnöki értekezlet 2012. július 11-én megtárgyalt.