A Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ tisztelettel meghívja Önt és ismerőseit 2012. június 6-án, szerdán 16.30 órára Író-olvasó találkozóra Závada Pállal a Méliusz Központ földszinti előadótermébe (Debrecen, Bem tér 19.).
A rendezvény keretében személyesen találkozhatnak a József Attila-díjas és Kossuth-díjas magyar író, szerkesztő, szociológus, a Jadviga Párnája és az Idegen testünk nagy sikerű művek szerzőjével.
A beszélgetést moderálja Valastyán Tamás, a Debreceni Egyetem Filozófia Tanszékének adjunktusa. Közreműködik Várhidi Attila vezetésével a Főnix Diákszínpad társulata.
 
Závada Pál első, feltűnést keltő munkája 1986-ban a Kulákprés című szociográfia volt. Első ismertté vált regénye 1996-ban a Mielőtt elsötétül. Az első nagy sikere 1998-ban a Jadviga párnája című regény, amely tulajdonképpen klasszikus háromszög történet, de lebilincselő lélekrajzokkal, élő szereplőkkel, nagy nyelvi erővel és drámai fordulatokkal, a békési emberek eleven világával. Mindemellett a Nemzeti Színház meghívásos drámapályázatára írt Magyar ünnep című művét, amely a második világháború előestéjének erdélyi és magyarországi eseményeit dolgozza fel, a legjobb új magyar dráma kategóriájában kritikusdíjra jelölték, az előadás pedig a legjobb színházi zene kritikusdíját kapta 2011-ben. Závada ezen kívül is számos díjat nyert, többek között a Magyar Rádió Nívódíját, Soros Alapítvány irodalmi ösztöndíját, valamint az Év Könyve-díjat.

„Nincs kiút, kigázolást legföljebb a puszta továbbélés felé lehet lelni.”